Ladja Astrid Maersk v koprskem pristanišču. Foto: BoBo
Ladja Astrid Maersk v koprskem pristanišču. Foto: BoBo

Danski ladjar A. P. Moeller Maersk je za zdaj edini, ki ima v svoji floti ladje na metanol, eno manjšo in dve veliki. Pred tremi leti jih je naročil 18. Kot je na predstavitvi v Kopru dejal direktor omenjenega podjetja za območje Vzhodne Evrope Ivić Vodopija, tehnologije ne nameravajo ščititi, ampak želijo, da bi jo prevzeli vsi ladjarji. Po načrtih bo podjetje do leta 2040 popolnoma "dekarbonizirano", dodal.

Sorodna novica "Če bo kriza v Rdečem morju trajala, imamo pristanišča v Sredozemlju težavo"

Kaj so zelena goriva

Maersk opredeljuje zelena goriva kot goriva z najmanj 65-odstotnim zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov v življenjskem ciklu v primerjavi z referenčnim fosilnim gorivom. Vodopija je pojasnil, da metanol proizvajajo iz vode in ogljikovega dioksida s pomočjo električne energije iz sončnih elektrarn in drugih obnovljivih virov. Trenutno jim ga izdelujejo na Kitajskem in v Španiji.

Za zdaj metanol ni poceni, je priznal, vendar so projekt začeli, ker v nasprotnem primeru ne bi začel nihče drug. Razvoj je težko napovedati, največji problem pa je, kje bodo proizvajali gorivo, je še pojasnil Vodopija.

Dovolj goriva za pot okoli Zemlje

Astrid Maersk lahko naloži toliko goriva, da z njim več kot obkroži Zemljo, kar je pomembno, saj se za zdaj lahko oskrbuje le v Šanghaju. Ladjar želi, da bi infrastrukturo razvili tudi drugje. "To je priložnost tudi za Slovenijo. Odlično bi bilo, če bi se to lahko delalo v Kopru," je dejal Vodopija.

Po njegovih besedah bi bil lahko Koper za ladje z Daljnega vzhoda primarni vhod v Evropo, in ne le alternativa severnomorskim pristaniščem. Dodal pa je, da položaj na Bližnjem vzhodu pri tem ne pomaga. Maersk namreč že več kot pol leta ne uporablja Sueškega prekopa, tako da je tudi Astrid Maersk obplula Afriko in je imela do Kopra približno enako dolgo pot, kot če bi šla v Rotterdam.

V Koper priplula velika kontejnerska ladja s pogonom na metanol
Sorodna novica "Obnovljivi viri energije so dolgoročno edina mogoča rešitev na svetovni ravni"

Luka Koper postavlja sončne elektrarne

Luka Koper je v strateškem načrtu opredelila trajnostni razvoj in zeleno prihodnost za prioriteto, je poudaril član uprave Gregor Belič. Večjo energetsko neodvisnost dosegajo s sončnimi elektrarnami na strehah skladišč. Vozila in stroje nadomeščajo z električnimi. Največji projekt pa je elektrifikacija pomolov, tako da se bodo ladje napajale s kopnega in jim ne bo treba električne energije proizvajati z lastnimi dizelskimi generatorji. Belič je pozdravil odločitve poslovnih partnerjev, ki gredo v enako smer.