Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

V sekciji za vprašanja dobaviteljev električne energije, ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije, opozarjajo na zavajajoče izjave predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaža Cvara o napovedani velikanski podražitvi stroškov elektrike za male podjetnike v letu 2024.

Cvar je na novinarski konferenci 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj dejal, da s "1. januarjem 2024 več kot 100.000 obrtnikov in podjetnikov čaka enormno povišanje stroškov na področju električne energije".

Sorodna novica "Ne bomo pozivali na ulice, a ukrepe je treba uravnotežiti"; srečanje z Golobom v sredo

Medtem ko je Cvar navedel primer računa za električno energijo, ki se bo povišal s 688 na 1237 evrov, se bo po njihovih navedbah končni strošek za male poslovne odjemalce glede na trenutno znane cenike dobaviteljev zvišal za okoli 20 odstotkov.

Konec bo regulacije cen

Z iztekom leta 2023 se namreč končuje regulacija cen, s katero je država zaščitila omenjeno skupino 100.000 poslovnih odjemalcev v času največje energetske krize, stroške regulacije cen pa so v večini krili slovenski proizvajalci električne energije iz skupin Gen in HSE, deloma pa državni proračun.

Ob tem so poudarili, da vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za prihajajoče leto, predvidevajo pa, da "navedeni dvig cen med njimi ne bo bistveno odstopal". Večji odjemalci lahko sklepajo tudi večletne pogodbe in si s tem zagotovijo še nižje cene za večletno obdobje.

Predsednik obrtne zbornice Blaž Cvar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Predsednik obrtne zbornice Blaž Cvar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Cvara pozivajo, naj predstavi izračun

"Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije pozdravlja vsako razpravo, ki pripomore k boljšemu energetskemu in gospodarskemu stanju v državi, opozarja pa na posledice nepremišljenih izjav, ki povzročijo zmedo in negotovost pri končnih odjemalcih," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so dodali, so Cvara pozvali k posredovanju izračuna, ki ga je navedel v ponedeljkovi izjavi. S tem želijo ugotoviti, ali gre za ekstremen primer ali za morebitno pomoto pri izračunu.

Po opozorilih sekcije se v zadnjem času v javnosti pojavljajo tudi neresnične informacije o visokem dvigu računov za gospodinjske odjemalce. Kot so razložili, njihovi podatki kažejo, da se bo ob spremembi deleža regulacije na 90 odstotkov reguliranega dela in 10 odstotkov po ceniku dobaviteljev končni znesek na položnici za povprečnega gospodinjskega odjemalca povišal le za okoli štiri odstotke. Spomnili so, da sta tudi v tem segmentu letos večji delež stroškov regulacije krili skupini Gen in HSE, podobno pa, da bo tudi v letu 2024.

Več informacij v zvezi z zavajajočimi informacijami, ki se pojavljajo glede predvidenih stroškov električne energije za posamezne segmente prebivalcev, bodo posredovali na novinarski konferenci v četrtek.