Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nadzoru, ki je potekal od začetka leta do konca septembra, zaznala nepravilnosti v 32 obratih. Pri enem izmed kršilcev so inšpektorji odkrili vdor ščurkov, zaradi hujših kršitev pa so bili prisiljeni zapreti en obrat, je poročal POP TV.

Zaradi hujših oblik kršitev so inšpektorji zaprli obrat, v katerem so naleteli na umazano opremo za peko, umazane talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladiščnem prostoru, na nečistočo v hladilnikih, ki so vsebovali tudi plesniva živila. V obratu prav tako niso imeli nameščenih zaščitnih mrež, ki bi preprečevale dostop škodljivcem.

Pri drugem hujšem kršilcu so inšpektorji že junija 2018 v obratu opazili vdor ščurkov, na podlagi česa je bila odrejena dezinsekcija, po tem postopku pa so bili ščurki v pekarni še vedno prisotni, zato so v letu 2018 izvedli še tri dezinsekcije. Na začetku letošnjega leta pa so morali omenjen postopek opraviti še dvakrat. Kljub vsem izvedenim postopkom pa ščurkov še vedno niso popolnoma zatrli.

Med lažjimi kršitvami so bile predvsem pomanjkljive higienske razmere. Pekarnam so inšpektorji tudi odredili, naj preučijo analizo tveganja glede prisotnosti transmaščobnih kislin v živilih in prisotnost akrilamida v živilih.