Erjavec meni, da se mora Slovenija odpreti za tiste trge, ki nimajo takšne gospodarske krize. Foto: BoBo
Erjavec meni, da se mora Slovenija odpreti za tiste trge, ki nimajo takšne gospodarske krize. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je tudi napovedal, da se bo glede zmanjševanja občin na prvem posvetu s strokovnjaki srečal že prihodnji teden. "Odločil sem se dati prednost strokovni kakovosti tega projekta pred časovno dinamiko. Naredili bomo strokovno, kot je treba, cilj pa je jasen: manjše število občin," je opozoril.

Zavrnil pa je tudi argumente županov manjših občin, da merilo ne bi smelo biti le število prebivalcev. "Ni treba odkrivati tople vode, izračun je enostaven. Če zložiš skupaj tri občine, je namesto treh županov eden, prav tako je z občinskimi upravami, sveti in tako dalje," je še ponazoril Virant.

Erjavec se je srečeval z diplomati
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je na MOS-u srečal z več kot 25 diplomati iz različnih držav. Pri tem je opozoril na težave, ki jih imajo podjetniki pri pridobivanju vizumov. Ti naj bi bili ena glavnih težav, s katerimi se srečujejo podjetniki, ki želijo priti v Slovenijo iz bolj oddaljenih, neevropskih držav.

"Z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom sva se dogovorila, da pripravimo zakonodajo, ki bi olajšala pridobivanje vizumov. Vezani smo sicer na evropski pravni red, vendar smo znotraj tega tudi sami malo zbirokratizirali postopke," je razložil Erjavec in dodal, da mora kdaj pa kdaj osebno posredovati, da poslovneži dobijo vizum.

"Podobno je tudi na drugih področjih, ko gre za profesorje, študente, študentske izmenjave, ki v prihodnosti tudi lahko prinesejo gospodarske rezultate. Upam, da bomo to odpravili in Slovenijo naredili prijaznejšo za tujce," je še povedal.

Sicer pa je bil zunanji minister po ogledu sejma najbolj navdušen nad turško predstavitvijo. Turki pa so po njegovih besedah pomemben strateški gospodarski partner.

Slovenija preveč zaprta za tuja vlaganja
Erjavec je tudi izrazil mnenje, da je Slovenija preveč zaprta za tuje vlagatelje, razlogi pa po njegovih besedah tičijo v dejstvu, da smo imeli do leta 2008 dober gospodarski položaj in nam niti ni bilo treba iskati tujih trgov.

"Danes že lahko govorimo o premikih v miselnosti, gospodarstvo ugotavlja, da bomo brez novih trgov težko dosegli dobre rezultate," je pojasnil Erjavec in dodal, da se mora Slovenija odpreti za tiste trge, kot so Rusija, Turčija, Kazahstan, Indija in Južna Amerika, ki nimajo takšne gospodarske krize.