Newyorški delniški indeks Dow Jones je bil v torek zaradi novice, da je prodaja rabljenih stanovanj aprila v ZDA močno porasla, večji del dneva v plusu, toda dan je končal skoraj nespremenjen, pri 12.502 točkah. Foto:
Newyorški delniški indeks Dow Jones je bil v torek zaradi novice, da je prodaja rabljenih stanovanj aprila v ZDA močno porasla, večji del dneva v plusu, toda dan je končal skoraj nespremenjen, pri 12.502 točkah. Foto:
V petek evforija in nerealno visoka pričakovanja, zdaj že glavobol - delnice Facebooka, ki so se v petek povzpele nad 42 dolarjev, so padle na 31 dolarjev. Foto: EPA

bo preveril, ali je Morgan Stanley pred začetkom kotacije delnic Facebooka namerno le izbranim strankam poslal nič kaj ugodno analizo o pričakovanem Facebookovem letošnjem prihodku.

Analitik Scott Devitt iz Morgan Stanleyja je znižal oceno Facebookovega prihodka z dobrih pet milijard na 4,85 milijarde dolarjev, toda njegova analiza je dosegla le nekatere stranke. SEC (regulator trga vrednostnih papirjev) bo zdaj preveril, ali je investicijska banka Morgan Stanley pred petkovim debijem delnic Facebooka na borzi Nasdaq večini namerno zamolčala, da podjetje letos ne bo preseglo petih milijard dolarjev prihodkov.

Dobiček nižji, prav tako profitna marža
Banka Morgan Stanley je vodila postopek javne prodaje in seveda je bila zelo zainteresirana, da je prvi dan na borzi cena čim višja. Vsakršne negativne analize so ji bile "v napoto". Vlagatelji, ki so se odločili delnice kupovati nad 38 dolarji, bi se morali zavedati, da se je dobiček Facebooka v prvem letošnjem četrtletju znižal za 12 odstotkov (na 205 milijonov dolarjev) v primerjavi z istim lanskim četrtletjem, profitna marža pa s 53 na 36 odstotkov.

Google ovrednoten mnogo nižje

Rast prihodkov, ki je bila leta 2010 še 154-odstotna, je bila lani 88-odstotna, v prvem četrtletju pa le še 45-odstotna. Pri teh številkah je drzno trditi, da je bilo podjetje v petek, prvi dan kotacije, upravičeno vredno več kot 100 milijard dolarjev. Za primerjavo: lani je imel Facebook na račun oglaševanja dobre tri milijarde dolarjev prihodkov, Google pa 36 milijard. Toda Google na borzi kotira pri štirikratniku svojih oglaševalskih prihodkov, Facebook pa je bil v petek pri več kot 30-kratniku.

Delnice Facebooka v torek le še po 31 dolarjev
Razmerja so se zdaj že spremenila, saj so Facebookove delnice tudi v torek strmo padle, in sicer za skoraj devet odstotkov, na 31 dolarjev. S tem so že skoraj 20 odstotkov pod ceno z javne prodaje (38 dolarjev). Vlagatelji, ki so v petek kupovali delnice, so očitno podlegli evforiji. Zaradi rekordno visokega prometa je bilo pri trgovanju ogromno težav in nekateri še včeraj niso vedeli, ali so delnice res kupili oziroma prodali, torej ali je posel bil speljan.

Finančne krivulje na Valu 202:

UMAR opaža, da slovenski izvoz raste počasneje kot v državah v regiji.


Grčija obupala?
Na svetovne delniške trge se je po dveh spodbudnih dneh v sredo spet vrnil pesimizem, ki ga je še okrepil nekdanji grški premier Lucas Papademos. Izjavil je, da Atene razmišljajo o izhodu iz evrskega območju. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je dopoldne zanihal do 6.308 točk, kar je skoraj dvoodstotni minus, evro pa je pred popoldanskim neformalnim vrhom Evropske unije, na katerem ni pričakovati revolucionarnih rešitev za izhod iz krize, padel na 1,2617 dolarja, kar je 21-mesečno dno.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+0,45 %

10,06 EUR

TELEKOM

-1,14 %

69,50

ZAV. TRIGLAV

-1,57 %

12,55

KRKA

-2,07 %

46,00

PETROL

-2,59 %

184,10

GORENJE

-4,04 %

4,99

MERCATOR

-5,64 %

125,50

NOVA KBM

-9,64 %

2,53



Nova KBM na novem zgodovinskem dnu
Tudi na Ljubljanski borzi je bila puščica spet obrnjena navzdol - potem ko je v torek SBI TOP porasel za 2,6 odstotka (letošnji rekord), je hitro sledila streznitev in več kot triodstotni padec (na 564 točk). Krkine delnice so ob 600 tisoč evrih prometa zdrsnile do 45,6 evra. Novomeško podjetje je napovedalo nadaljnje nakupe lastnih delnic. Mercatorjeve delnice so se dan po skoraj osemodstotni rasti vrnile na dobrih 125 evrov. Gorenjeve delnice so izgubile pet odstotkov in so spet pod petimi evri. Nova KBM je dan po objavi četrtletnih rezultatov spet strmoglavila in je vredna le še 2,53 evra.