Bo sobotni sestanek le rešil spor med Rusijo in Ukrajino in bodo evropske države prišle do plina? Foto: EPA
Bo sobotni sestanek le rešil spor med Rusijo in Ukrajino in bodo evropske države prišle do plina? Foto: EPA
Plinski števec
Zaradi otoplitve je poraba plina te dni nekoliko manjša. Foto: MMC RTV SLO

"To je zadnje preizkusno obdobje za presojo verodostojnosti obeh držav kot zanesljivih partneric," je poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Johannes Laitenberger in dodal, da se potrpljenje izteka, ni pa pojasnil, kako se bo Evropska unija odzvala, če Kijev in Moskva tega roka ne bosta upoštevala. V soboto se bodo v Moskvi srečali predstavniki Rusije, Ukrajine in Evropske unije ter poskušali rešiti plinski spor, zaradi katerega je brez plina ostalo več evropskih držav.

"Plin mora teči! Če ga ne bo, bo to zelo resna situacija," je še dejal Laitenberger in dodal, da bo EU po izteku tega roka, če plina še vedno ne bo, resno preučila točko za točko in se odločila, kako bo nadaljevala odnose med državama. Laitenberger je ob tem potrdil še, da se bosta srečanja v Moskvi udeležila komisar za energijo Andris Piebalgs in češki minister za industrijo in trgovino Martin Riman.

Plinski spor lahko usoden za Moskvo in Kijev
Poleg tega so v Bruslju spomnili tudi na opozorilo češkega predsedstva, da bo imel plinski spor bistvene finančne, gospodarske in politične posledice za Moskvo in Kijev. Poleg tega je češko predsedstvo sprti državi tudi pozvalo, naj brez nadaljnjega odlašanja rešita dvostransko vprašanje glede tehničnega plina.

Evropska unija še naprej vztraja, da je glavna prioriteta takojšnja vzpostavitev dobave ruskega plina prek Ukrajine v Evropo in da morata sprti strani takoj ter v celoti spoštovati dosežene sporazume.

Plin v Slovenijo tudi iz drugih virov
Iz Geoplina so medtem sporočili, da je Slovenija brez ruskega plina že enajsti dan, a da stabilno oskrbo za zdaj zagotavljajo drugi viri, predvsem po zaslugi prostega trga EU-ja, kjer so pridobili dodatne količine plina. Kot je pojasnil direktor družbe Alojz Stana, lahko po novem ruski plin uporabljajo tudi odjemalci, ki so se do zdaj morali zateči k nadomestnemu energentu. Izjema so le pogodbeno prekinljivi odjemalci. Poleg tega Geoplin pričakuje, da se bo dnevna poraba plina zaradi otoplitve nekoliko zmanjšala. Kljub temu je še naprej priporočena racionalna raba.

V Geoplinu pričakujejo tudi, da bo ruski partner Gazprom pojasnil, kaj pomeni "višja sila", ki naj bi preprečevala nadaljnje pošiljanje plina iz Rusije. V sredo so namreč prejeli novo pismo podpredsednika ruskega koncerna Aleksandra Medvedjeva, v katerem so bili obveščeni, da so razglašeni pogoji višje sile zaradi izrednih razmer.

Sprva je bilo napovedano, da bodo evropske države ruski plin dočakale v torek zjutraj, toda pošiljanje še ni vzpostavljeno, pri čemer Kijev in Moskva obtožujeta drug drugega. V Bruslju so dva dni pozneje pozvali k takojšnji vzpostavitvi oskrbe s plinom.

E. S./B. T.