Komisija Sloveniji napoveduje za letos 1,7-odstotno inflacijo. Foto: BoBo
Komisija Sloveniji napoveduje za letos 1,7-odstotno inflacijo. Foto: BoBo

V primerjavi z lanskim letom, ko je Slovenija imela 4,5-odstotno gospodarsko rast, se bo ta letos in v prihodnjem letu sicer upočasnila, poudarja komisija v poglavju o Sloveniji. Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto namreč ostaja nespremenjena, in sicer 2,8 odstotka BDP-ja.

Gonilo rasti so bile v prvem četrtletju tega leta po navedbah komisije še naprej pretežno naložbe. Poraba in izvoz ostajata trdna, gospodarsko razpoloženje se je od začetka leta poslabšalo, a ostaja nad dolgoročnim povprečjem, še navajajo v Bruslju.

Naložbe ostajajo vodilo rasti
Čeprav bo rast naložb zmerna v primerjavi z visoko stopnjo v lanskem letu, ugodni pogoji financiranja, visoka stopnja izkoriščenosti zmogljivosti in intenzivnejša uporaba sredstev EU-ja kažejo, da lahko ostanejo pomembno gonilo rasti.

Dejstvo, da je v začetku leta rast uvoza presegla rast izvoza, pa po drugi strani kaže, da pozitiven vpliv neto izvoza na rast morda ne bo trajal.

Umar pričakuje umirjanje dejavnosti
Gospodarska dejavnost v Sloveniji se je v drugem letošnjem četrtletju še naprej zmerno povečevala, v najnovejši številki publikacije Ekonomsko ogledalo ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Na uradu pričakujejo nadaljevanje zmerne gospodarske dinamike, a vseeno vidijo znake postopnega umirjanja.

Dejavnost v večini panog predelovalnih dejavnosti se je po visoki rasti v začetku leta krepila tudi v drugem trimesečju, vendar se je rast že nekoliko umirila. To je po ocenah Umarja vsaj delno povezano z nekoliko nižjo dinamiko rasti izvoza kot na samem začetku leta, kar je posledica skoka izvoza v farmacevtski industriji v začetku leta in nižje rasti gospodarske aktivnosti v glavnih trgovinskih partnericah.

Še vedno razmeroma dobro gospodarsko razpoloženje, ki se predvsem v predelovalnih dejavnostih sicer poslabšuje, medtem nakazuje na nadaljevanje zmerne gospodarske rasti v prihodnjih mesecih, pri čemer pa so vidni znaki postopnega umirjanja.

Umar je sicer marca za letos napovedal 3,4-odstotno rast slovenskega BDP, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno. Novo napoved bo predstavil jeseni, zadnje ocene domačih in mednarodnih ustanov pa se gibljejo blizu teh pričakovanj.

1,7-odstotna inflacija
Komisija sicer Sloveniji napoveduje za letos 1,7-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu pa dveodstotno, kar je nad povprečjem v evrskem območju, kjer naj bi bila inflacija letos in prihodnje leto 1,3-odstotna.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

EK napovedala nadaljevanje gospodarske rasti