Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Evropska komisija je odobrila namero o koncentraciji, v okviru katere bo skupina Fortenova pridobila obvladovanje družbe Poslovni sistem Mercator," so sporočili iz Mercatorja. Soglasje za ta korak mora Fortenova dobiti še od bank upnic Mercatorja in srbskega varuha konkurence.

Prenos Mercatorja do konca leta

Komisija je ugotovila, da transakcija med Fortenovo in Mercatorjem ne bo pomembno vplivala na konkurenčen položaj na trgu. Podjetji imata namreč nizek oziroma zmeren tržni delež, tekmeci ponujajo učinkovito alternativo, poleg tega pa se za večino udeležencev na trgu, s katerimi se je posvetovala komisija, zdi, da bodisi podpirajo transakcijo bodisi o tem niso izrazili pomislekov.

Za ozemlja Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije je bila koncentracija priglašena pri pristojnih lokalnih organih za regulacijo tržne konkurence. Vsi nacionalni organi, razen Komisije za zaščito konkurence Republike Srbije, so koncentracijo odobrili.

V Fortenovi so soglasja Evropske komisije veseli. "V kratkem pričakujemo tudi odobritev s strani srbske komisije. To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina, katere poslovanje je v interesu vseh deležnikov – od zaposlenih prek dobaviteljev in delničarjev do celotnega gospodarskega okolja, tako v posameznih državah kot v celotni regiji," je dejal glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je medtem poudaril, da bo močen lastnik Mercatorju omogočal nadaljnjo rast in razvoj ter podprl strateške projekte Mercatorja, vključno s 130-milijonsko naložbo v nov logistični center v Ljubljani.

Leta 2014 je postal lastnik Mercatorja hrvaški Agrokor, ki je pristal v stečaju. Solventna podjetja finančno nasedlega Agrokorja so nato prenesli na novoustanovljeno skupino Fortenova. Foto: BoBo
Leta 2014 je postal lastnik Mercatorja hrvaški Agrokor, ki je pristal v stečaju. Solventna podjetja finančno nasedlega Agrokorja so nato prenesli na novoustanovljeno skupino Fortenova. Foto: BoBo

Usoda slovenskih dobaviteljev Mercatorja

Slovenija je pred prenosom želela zaščititi tudi domače dobavitelje, lani jeseni so stekla prizadevanja za sklenitev sporazuma, ki bi urejal njihov položaj na Mercatorjevih policah pod novim lastnikom, a pogovori niso obrodili sadov, usoda tega sporazuma pa trenutno ni znana. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi si prizadeval za poseben status za slovenske dobavitelje, zaradi česar ga je Fortenova celo prijavila Evropski komisiji, saj so menili, da gre za nedovoljeno vmešavanje v prenos lastništva, ki naj ne bi bilo skladno z evropsko zakonodajo.

Predstavniki Fortenove, katere največji lastnik je ruska banka Sberbank, so slovenskim dobaviteljem letos poleti obljubili, da bodo slovenski izdelki ostali na Mercatorjevih policah, za kar pa je nujen čim hitrejši prenos Mercatorja na Fortenovo.

Načrti o prenosu večkrat prekrižani

Prenos Mercatorja na Fortenovo so napovedali že konec preteklega leta, a se je zapletlo zaradi neuspešnega pridobivanja soglasja bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Tem trgovec dolguje več sto milijonov evrov, ročnost posojil pa bo treba sredi prihodnjega leta, ko zapadejo v plačilo, reprogramirati. Mercator pri tem ne pričakuje težav.

Načrte o prenosu je konec lanskega leta prekrižala tudi Agencija za varstvo konkurence, ki je Agrokorju zasegla delnice Mercatorja, s čimer je zavarovala še neplačano globo zaradi nepriglašene koncentracije v družbi Costella. Vrhovno sodišče je nato letos poleti zaseg delnic razveljavilo. S tem je bil storjen nov korak k prenosu Mercatorja na Fortenovo.

Leta 2014 je postal lastnik Mercatorja hrvaški Agrokor, ki je pristal v stečaju. Solventna podjetja finančno nasedlega Agrokorja so nato prenesli na novoustanovljeno skupino Fortenova.