Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mercator še vedno ostaja najpomembnejši trgovec v Sloveniji in v širši regiji, zvest lokalnemu okolju, kar se je pokazalo tudi med epidemijo. Dolg je zmanjšal manj kot 600 milijonov, je pred največjo naložbo v zgodovini, novim logističnim centrom v BTC-ju.

"Za nas in za dobavitelje kakor tudi za širše poslovno okolje v Sloveniji je pomembno, da se prenos lastništva Mercatorja iz starega Agrokorja zgodi čim prej," je dejal glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Sodelovanje s slovenskimi dobavitelji, ki so se zbrali v prostorih gospodarske zbornice, se kljub temu nadaljuje.

"Mercator je prepoznaval dobavitelje kot prednostne. Verjamem, da bo tako tudi naprej. Ali bo to v obliki dolgoročnih pogodb, bomo šele videli," je dejal Izidor Krivec, predsednik konzorcija dobaviteljev.

Na naše vprašanje, ali lahko Mercator zaradi neprenosa lastništva tako kot Agrokor konča v stečaju, pa predsednik uprave Tomislav Čizmič odgovarja: "Absolutno ne, Mercator bo v razmeroma kratkem času v skladu z našo časovnico uspešno refinanciral vse svoje dolgove."

Slovenska dobaviteljska veriga je razumljivo zaskrbljena, saj Mercatorju na leto dostavijo za 500 milijonov evrov izdelkov, poleg tega Mercator v Sloveniji zaposluje dobrih devet tisoč delavcev.

Kot je znano, je varuh konkurence konec preteklega leta zaradi nepriglasitve koncentracije pri prevzemu Costelle zasegel delnice Mercatorja. Ustavno sodišče pa je pretekli teden zavrglo Agrokorjevo pritožbo na sklep ljubljanskega okrajnega sodišča.

Slovenski izdelki bodo še naprej na policah Mercatorja