Foto: BoBo
Foto: BoBo

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzel sredi lanskega decembra, da bi tako zavaroval izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella leta 2016 odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK-ja zasegla finančna uprava (Furs).

Vrhovno državno tožilstvo je na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdilo, da je AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzel nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, postopek zavarovanja pa ustavilo. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami, so sporočili iz Fortenove.

Po mnenju vrhovnega sodišča AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. V skladu z zakonom o prekrških se lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino", vendar pa je kaj takšnega za pravno osebo po ugotovitvah vrhovnega sodišča konceptualno nemogoče.

Iz razsodbe tudi izhaja, da je AVK z odločbo o odvzemu delnic popolnoma napačno uporabil določbo zakona o prekrških, katere cilj in namen se nanaša izključno na fizične osebe, za katere obstaja možnost, da se "skrijejo ali odidejo neznano kam". Zato je treba po mnenju vrhovnega sodišča delnice Mercatorja nemudoma vrniti Agrokorju, so ponovili v Fortenovi.

Do razsodbe vrhovnega sodišča prihaja dober mesec dni po tem, ko je Okrajno sodišče v Ljubljani razveljavilo odločbo AVK-ja o višini kazni zaradi nepriglašene koncentracije Costelle in jo s 53,9 milijona evrov znižalo na en milijon evrov.

Mercator v skupini Fortenova do konca leta

Glavni izvršni direktor skupine Fortenova Fabris Peruško sodbo pozdravlja. "Odločitev vrhovnega sodišča kaže, kako ključne institucije varujejo zakonitost, hkrati pa tudi izboljšujejo naložbeno ozračje v Sloveniji," je zapisal v sporočilu za javnost.

V Fortenovi zdaj pričakujejo, da jim bo razpolaganje z delnicami omogočeno v najkrajšem mogočem času in še vedno načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino do konca tega leta.

Ob tem je Peruško spomnil, da je čimprejšnji prenos Mercatorja v skupino Fortenova predvsem v neposrednem interesu največje slovenske trgovske verige, njenih dobaviteljev in celotnega gospodarskega okolja v Sloveniji.

"Mercator je družba, ki je zaradi multiplikativnega vpliva na gospodarstvo sistemskega pomena za slovensko gospodarstvo," je dejal.

Z Agrokorja, ki je Mercator kupil leta 2014 in je danes v stečaju, bo Mercator prešel v last stabilne in kapitalsko močne skupine Fortenova, katere končni cilj je iz slovenske družbe narediti močnega regionalnega trgovca, usmerjenega na lokalne dobavitelje, je poudaril Peruško.

Z Mercatorjem kot delom skupine Fortenova bo po njegovih besedah celotno slovensko gospodarstvo dobilo finančno močnega in stabilnega partnerja in kupca v Sloveniji proizvedenega blaga.

"Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji in vzdrževanje ter razvoj krajših dobavnih verig je eden od ključnih dejavnikov regionalne strategije razvoja maloprodaje v skupini Fortenova in predstavlja našo pomembno konkurenčno prednost. Po prenosu delnic Mercatorja na skupino Fortenova lahko lokalni dobavitelji še naprej računajo na svoj položaj v Mercatorju," je še zagotovil Peruško.

Soglasje mora dati Evropska komisija in banke upnice

Za prenos Mercatorja morata biti sicer ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva predpogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.