Prizor z demonstracij proti prodaji Mercatorja Agrokorju, ki so potekale pred več leti. Foto: BoBo
Prizor z demonstracij proti prodaji Mercatorja Agrokorju, ki so potekale pred več leti. Foto: BoBo

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, in sicer zaradi zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK-ja zasegla Finančna uprava RS (Furs).

Sorodna novica AVK zasegel Mercatorjeve delnice Agrokorju. AVK: Odločitev še ni pravnomočna.

Potezo varuha konkurence je potrdilo tudi ljubljansko okrajno sodišče, nedavno pa je ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo.

Šestmesečno obdobje zasega Mercatorjevih delnic se izteka v teh dneh, varuh konkurence pa je po pričakovanju zaseg podaljšal. Za koliko časa, niso navedli, najverjetneje pa za naslednjih šest mesecev.

"Na vprašanje o nadaljnjem postopanju agencije vam ne moremo odgovoriti," so bili tokrat skopi v AVK-ju. Skladno z zakonom o prekrških začasni odvzem delnic traja največ šest mesecev in ga je mogoče s sklepom podaljšati še za največ šest mesecev, sklep o podaljšanju zavarovanja izvršitve odločbe pa izda organ, ki je začasno odvzel listine in predmete.

Prenos na Fortenovo zastal

Podaljšanje zasega delnic Mercatorja tako še naprej onemogoča prenos večinskega deleža Mercatorja z Agrokorja na zdravo jedro, družbo Fortenova, v kateri je že pristala večina družb finančno nasedlega Agrokorja.

Fabris Peruško desno. Foto: Reuters
Fabris Peruško desno. Foto: Reuters

Prenos Mercatorja na Fortenovo je bilo pričakovati že konec lanskega leta, a se je zapletlo zaradi neuspešnega pridobivanja soglasja bank upnic Mercatorja. Tem trgovec dolguje več sto milijonov evrov, ročnost posojil pa bo treba sredi prihodnjega leta, ko zapadejo v plačilo, reprogramirati. Vodstvo Mercatorja pri tem ne pričakuje težav.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je nedavno dejal, da glede zasega delnic še vedno potekajo razni pravni postopki. Bolj konkreten ni želel biti, računa pa, da bodo v kratkem ustvarjene razmere za prenos Mercatorja na Fortenovo. Kot eno od možnosti je omenil tudi plačilo 53,9 milijona evrov globe v postopku zaradi prevzema polnilnice vode Costella, v katerem je AVK delnice zasegel.

Za prenos Mercatorja morata biti ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva pogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, ki ga v Zagrebu pričakujejo v nekaj mesecih, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.