Financiranje EIB-ja in EBRD-ja naj bi bilo po mnenju okoljevarstvenikov napaka. Foto: BoBo
Financiranje EIB-ja in EBRD-ja naj bi bilo po mnenju okoljevarstvenikov napaka. Foto: BoBo

"V zadnjih dveh letih smo opazovali EIB in EBRD, ki sta se zavezali k posojilu za polovico šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), kako sta s tem projektom vse bolj osramočeni. Kljub temu bankama ni uspelo najti pravne osnove za izstop iz projekta," je povedala Lidija Živčič iz društva za sonaravni razvoj Focus.

98 organizacij podpisnic pisma je predsednikom EIB-ja in EBRD-ja predlagalo vrsto ukrepov, ki jih morata banki po njihovem mnenju nemudoma sprejeti, če se želita izogniti podobnim napakam v prihodnosti.

Tako morata zagotoviti, da nova energetska politika obeh bank (v obeh ravnokar poteka postopek revidiranja energetske politike) podpira financiranje energetske učinkovitosti in trajnostnih obnovljivih virov, na drugi strani pa preprečuje financiranje fosilnih goriv, še posebej premoga.

S tem bi banki lahko prispevali h globalnemu zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov za od 50 do 70 odstotkov do leta 2050 in k evropskemu načrtu za dekarbonizacijo.

Alternative predlaganim projektom bi morali pozorneje preučiti in zagotoviti, da se omogoči široka javna razprava o velikih projektih, ki imajo potencialno velike vplive, in sicer v fazi, ko so odprte še vse možnosti, ter vključevanje vseh pomembnih deležnikov.

Zamrznitev sredstev pri sumih korupcije
Nevladniki tudi predlagajo, da banki v finančne pogodbe vključita klavzulo, ki pravi, da sredstva ne bodo sproščena v primeru poteka preiskav o prevari ali korupciji na nacionalni ali evropski ravni.

Kopija Teš 6 na Kosovu
"EBRD se pripravlja na financiranje drugih premogovnih projektov v srednji in vzhodni Evropi, med katerimi najbolj izstopa projekt Kosovo C v bližini Prištine, in za katerega je EBRD nedavno izrazil interes," je opozorila Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network.

Ob tem je izpostavila, da je Kosovo C šokantno podoben Teš 6 v tem, da bo Kosovu onemogočil prehod v gospodarstvo, ki bo energetsko učinkovito in osnovano na obnovljivih virih energije. EBRD se mora zbuditi in to spoznati še preden postane podpornik katastrofalnih energetskih projektov po vsem Balkanu, je še dodala Gallopova.