EIB lahko posojilo ob morebitni ugotovljeni kazenski odgovornosti še vedno prekliče. Foto: BoBo
EIB lahko posojilo ob morebitni ugotovljeni kazenski odgovornosti še vedno prekliče. Foto: BoBo

Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta tako po številnih zapletih vendarle odobrili 440 milijonov posojila Tešu. "Za zdaj vam lahko odgovorimo le to, da Termoelektrarni Šoštanj s strani EIB-ja še ni bilo poslano pisno obvestilo o črpanju posojila," so skopo odgovorili v Tešu.

Po pisanju Dnevnika je EIB dokončno zeleno luč prižgal v sredo, črpanje pa so po neuradnih informacijah odobrili, ker so ugotovili, da za drugačno odločitev nimajo pravne podlage. Teš bo lahko že v prihodnjih tednih začel črpati posojilo, s katerim bo poplačal tudi zapadle obveznosti do Alstoma. Teh je že za 167,4 milijona evrov.
EIB pa zdaj ostro motri Evropski urad za boj proti prevaram (OLAF) ter predkazenske in druge sodne postopke, ki se v povezavi s Tešem 6 vodijo v Sloveniji, je neuradno izvedel časnik. Če bi bila ugotovljena kazenska odgovornost Teša ali države, bi EIB še vedno lahko preklical financiranje projekta.

Nevladne organizacije posojilo vidijo kot ironijo
Na odločitev EIB-ja so se odzvali tudi v Greenpeaceu Slovenija in Focusu. V skupnem sporočilu za javnost so zapisali, da je banka odločitev sprejela kljub nerazrešenim sumom korupcije pri projektu.

"Trenutno kaže, da bo banka denar nakazala, še preden bodo institucije, ki raziskujejo sume korupcije (OLAF in Nacionalni preiskovalni urad), končale delo. Tudi poročilo o notranjem raziskovalnem postopku, ki ga vodi sam EIB, še ni bilo predstavljeno javnosti," so poudarili.

"Ironično je, da banka EU-ja Sloveniji posoja denar, s katerim bo oteženo doseganje podnebnih ciljev EU-ja. Otežen bo tudi prehod Slovenije v nizkoogljično družbo, zaradi česar bo trpela konkurenčnost gospodarstva," je dejala Lidija Živčič in Focusa.