Slovenska gospodarska delegacija je na azijski turneji obiskala Manilo. Foto: Reuters
Slovenska gospodarska delegacija je na azijski turneji obiskala Manilo. Foto: Reuters

Slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija, katere cilj je krepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja in promocija Slovenije kot kompetentne partnerice, je na obisku Japonske, Filipinov in Indonezije.

Po Japonski je obiskala Filipine, kjer je po navedbah filipinskih medijev Cantarutti ugotavljal, da so gospodarska rast, velikost trga in konkurenčna delovna sila na Filipinih pritegnili Slovenijo, da bi Filipini lahko postali okno na trge zveze držav jugovzhodne Azije (ASEAN-a).

Slovenija pa naj bi s Filipini sodelovala tudi na obrambnem področju in tako naj bi državi pripravili in podpisali sporazum za sodelovanje na področju obrambne industrije. Filipinska vojska naj bi želela, zaradi pogoste prisotnosti kitajskih patruljnih ladij v zahodnem filipinskem morju, nabaviti v Sloveniji komunikacijsko opremo za protizračno obrambo in mornarico. To je bila po poročanju filipinskih medijev tudi ena izmed tem sestanka vodje slovenske delegacije s podsekretarjem filipinskega obrambnega ministrstva Fernandom Manalo v Manili.

Manalo je tudi poudaril, da je bila časovnica slovenskega obiska v Manili idealna, saj Filipini zelo intenzivno iščejo in pridobivajo vojaško opremo v skladu z načrtom modernizacije filipinske vojske. Vendar je ob tem poudaril, da ne želijo s tem izzivati nobene države.

"Slovenija ima kar močan grozd podjetij, ki ponujajo storitve oz. rešitve in produkte za obrambno industrijo. Zato bi to lahko bila priložnost za povečanje sodelovanja med Filipini in Slovenijo," je še dejal Manalo.