V Fitchu so sicer nehali zniževati bonitetne ocene slovenskih bank, a obeti še vedno niso dobri. Foto: EPA
V Fitchu so sicer nehali zniževati bonitetne ocene slovenskih bank, a obeti še vedno niso dobri. Foto: EPA

Dvig ocene vitalnosti za NLB in NKBM, oba v 100-odstotni državni lasti, z b- na b so v bonitetni hiši utemeljili z državno dokapitalizacijo obeh bank decembra lani. Država je NLB dokapitalizirala z 1,55 milijarde evrov, NKBM pa z 870 milijonov evrov.

Banki po ocenah agencije zdaj lahko pokrijeta morebitne dodatne izgube zaradi slabih posojil. Ob koncu prvega trimesečja je bil njun količnik kapitalske ustreznosti 'tier 1' pri 19,4 odstotka oz. 16 odstotkih. Pri Fitchu pozitivno ocenjujejo tudi likvidnostno stanje obeh bank in težav z refinanciranjem dolgov ne pričakujejo.

A na drugi strani opozarjajo na še vedno šibko kakovost posojilnega portfelja. Delež slabih posojil, ki zamujajo več kot 90 dni, je bil pri NKBM-ju namreč kar 28-odstoten, pri NLB-ju pa 18,6-odstoten. Pri Fitchu zato predvidevajo počasno izboljšanje kakovosti posojilnega portfelja, saj so razmere v slovenskem gospodarstvu še vedno zaostrene, a bistvenega poslabšanja ne pričakujejo več.

Zmožnost ustvarjanja dobičkov v NLB-ju in NKBM-ju v bližnji prihodnosti ob vsem tem še ne bo močna, opozarjajo v agenciji.
Za Abanko obeti boljši
Fitch je ponovno ocenil tudi tretjo 100-odstotno državno banko, Abanko. Njeno oceno tveganja za nezmožnost poplačila dolgov je ohranil pri B-, banka pa ostaja na seznamu ustanov, ki bi jim v agenciji lahko oceno v kratkem še zvišali.

Še letos se namreč po dokončni zeleni luči Bruslja pričakuje drugi del dokapitalizacije Abanke. Prvi del, v vrednosti 348 milijonov evrov, je država vplačala decembra lani, za banko je rezerviranih še 243 milijonov evrov, prav tako pa bo sledil prenos terjatev na DUTB.

Vse to naj bi dodatno izboljšalo solventnost Abanke. Kapitalski količnik 'tier 1' naj bi se po tej operaciji povzpel z okoli devet odstotkov ob koncu leta 2013 na več kot 20 odstotkov. Fitch naj bi na tej podlagi dolgoročno oceno zvišal na B+, oceno vitalnosti pa z b- na b+. Dolgoročna bonitetna ocena Banke Koper pa ostaja pri BBB, saj pri Fitchu vidijo italijansko bančno skupino Intesa San Paolo kot močnega lastnika, ki trdno stoji za koprsko banko.