Visoko, višje, Dubaj. Foto: EPA
Visoko, višje, Dubaj. Foto: EPA
Število velikopoteznih projektov je raslo kot gobe po dežju. Foto: EPA
Zbirka nekaterih znamenitosti Dubaja. Foto: EPA
Dubaj v vsem svojem blišču. Veličasten hotel Burj Al Arab v ospredju. Foto: EPA
Abu Dabi priskočil na pomoč Dubaju

Dubaj, eden izmed sedmih emiratov na Arabskem polotoku, katerega gospodarstvo je zraslo na nafti, nato pa se preusmerilo v turizem, nepremičnine in finančne posle, je sporočil, da je prejel 10 milijard dolarjev finančne pomoči od sosednjega Abu Dabija.
Denar bo Dubaj porabil za odplačilo dolgov, ki si jih je nabral v izredno slabem letu. Megalomanski gradbeni projekti, ki so nazadnje za naziv najvišjega, največjega in najdražjega tekmovali le še med seboj, so opazovalcem zbujali pomisleke že od samega začetka, svetovna gospodarska kriza in recesija pa sta zabili zadnji žebelj v krsto dubajskega preambicioznega konstrukta.

Že skok na trgih
Dobre štiri milijarde dolarjev bo Dubaj porabil za reševanje državne investicijske družbe Dubai World. Njena nepremičninska razvojna družba Nakheel je namreč potrebovala denar za plačilo vlagateljem v islamskih sukuk obveznicah svoje hčerinske nepremičninske družbe.
Novica o finančni pomoči je imela takojšen pozitivni učinek - trgi vrednostnih papirjev v Združenih arabskih emiratih so poskočili, Dubajev za 10 odstotkov, Abu Dabijev pa za sedem. Novica je okrepila tudi evro in funt - obe valuti je novica o Dubajevih dolgovih v zadnjih tednih kar precej pretresla.

Dubaj sodi med sedem emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate (ZAE) - ob njem so še Abu Dabi, Sharjah, Ajman, Umm al-Quwain, Ras al-Khaimah in Fujairah. Prestolnica ter politični, industrijski in kulturni center države je Abu Dabi. Združene arabske emirate vodi predsednik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, emirat Dubaj pa emir Mohammed bin Rašid Al Maktoum, sicer tudi podpredsednik in premier ZAE-ja.

Bleščeča fasada, gnili temelji
Težave Dubaja so se napovedovale že kar nekaj časa, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je bilo od samega začetka jasno, da sistem ne bo zdržal. Največ težav je prav na področju nepremičnin. Finance v današnji izdaji poročajo, da so cene le-teh še vedno previsoke, še zlasti zato, ker sta v večini primerov gradnja in notranja zaključna gradnja izredno slabi. Vzrok? Kot blisk rastoč megalopolis se je zgradil na hitrico, nenehno se je izvajalcem mudilo, dela pa so izvajali Indijci brez ustreznega znanja o gradbeništvu in zaključnih delih.
Finance še poročajo, da so tamkajšnji mediji izjemno olepšali slab položaj, ki se je v Dubaju kazal že lansko jesen, ko je bilo ustavljenih kar nekaj gradenj, delavci pa so z družinami množino zapuščali mesto, za seboj pa puščali dolgove. Zdaj bo Dubaj moral korenito spremeniti svoj gospodarski ustroj z dodatno zaostritvijo zakonov. S tem naj bi postal ekonomsko manj liberalen, a bolj stabilen.

Obrat gospodarstva
Kako je sploh nastala tako dramatična krivulja od nagle rasti do strmega padca? Vse skupaj sega v obdobje, ko se je vlada odločila svoje gospodarstvo spremeniti s tistega, temelječega na trgovini, a zanašajoč se na nafto, na aktualnega, stoječega na turizmu. S tem so med letoma 2004 in 2006 cene nepremičnin strmo poskočile.
A bolj daljnoročna ocena Dubajevega nepremičninskega trga je pokazala razvrednotenje; nekatere nepremičnine so med letoma 2001 in 2008 izgubile tudi do 64 odstotkov svoje vrednosti.
Višje, večje, dražje ...
Megalomanski razvojni projekti so vodili v gradnjo nekaterih najvišjih nebotičnikov in največjih projektov na svetu, kot so stolp Emirati, najvišja struktura na svetu Burj Dubai, Palm Islands ter drugi najvišji in najdražji hotel na svetu, prepoznavni Burj Al Arab, ki ga je Dubaj tudi uporabil kot glavnega "manekena" za svojo ambiciozno turistično kampanjo.
V gnilem ozračju svetovne krize se je lani krivulja dubajskega nepremičninskega trga obrnila strmo navzdol. Vlada je morala priznati, da se je dolgov nabralo že za več 10 milijard dolarjev, do začetka letošnjega leta pa se je stanje le še poslabšalo - vrednost nepremičnin je padla, gradnje so ustavili, nezaposlenost se je povečala in ljudje so dobesedno bežali iz Dubaja. Do februarja so tuji dolgovi že znašali okoli 100 milijard dolarjev.
Dubaj od junaka do bedaka? Mesto presežkov upa na čudežni preobrat, a prav mogoče je te arabske pravljice konec.

Abu Dabi priskočil na pomoč Dubaju