Župan je tiskovno konferenco sklical leto dni pred načrtovano izgradnjo stadiona. Foto: MMC RTV SLO
Župan je tiskovno konferenco sklical leto dni pred načrtovano izgradnjo stadiona. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vilfan
Gradbišče je "preizkusil" tudi Peter Vilfan. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska konferenca v Stožicah

Novico je Ogrin sporočil na novinarski konferenci, ki jo je na gradbišču športnega parka leto dni pred načrtovano izgradnjo novega stadiona sklical župan Ljubljane Zoran Janković. Ta je znova zagotovil, da bosta oba športna objekta, stadion s 16.000 sedeži in večnamenska športna dvorana z 12.480 sedeži, zgrajena v roku, torej do 30. junija prihodnje leto. Trgovski center pa naj bi bil odprt do konca leta 2011.

Družba Grep, ki je bila ustanovljena za realizacijo projekta Športni park Stožice, je, kot je znano, za partnerja v trgovskem delu najprej izbrala družbo Delta Real Estate, s katero je podpisala predpogodbo. Vendar se je po besedah Jankovića zgodilo to, da je Delta zaradi krize od pogodbe praktično odstopila. Glede prekinitve pogodbe je Ogrin dejal, da naj bi se zadeva razpletla v dveh tednih. Sodišču naj bi se težko izognili, so pa, kot je dejal, pripravljeni na sporazumne rešitve.

V skladu z vsemi spremembami je vrednost projekta ocenjenja na 200 milijonov evrov, a bo stroškov manj, saj ene parkirne etaže ne bo.

Grep se bo dokapitaliziral
Kot je še dejal Ogrin, tega, kar se je zgodilo, nihče ni mogel predvideti. Povedal je tudi, da se bo Grep dokapitaliziral, pri čemer bosta v skladu z že podpisano pogodbo zdajšnja lastnika, Energoplan in Gradis skupina G, obdržala 75-odstotni delež, preostali delež pa bo prevzela Supernova. Ta bo namreč v Grep vstopila z 2,5 milijona evrov dokapitalizacijskega vložka. Grep bosta dokapitalizirala tudi Energoplan in Gradis skupina G, in sicer z desetimi milijoni evrov.

Ogrin je pojasnil, da pričakuje, da se bo projekt gradnje nakupovalnega centra delno modificiral, težav pa sam ne pričakuje. Prav tako naj bi te spremembe ne vplivale na stadion in športno dvorano, ki ju bodo gradili po obstoječem načrtu.

Center bo povsem drugačen od predvidenega
Novinarske konference se je udeležil tudi direktor in lastnik Supernove Frank Albert, ki je povedal, da bodo za Supernovo, ki v Ljubljani že ima središče na Rudniku, Stožice pomenile enega večjih infrastrukturnih projektov v Sloveniji. Za vstop v projekt se je sicer že zanimala, a je bila nato za projekt izbrana Delta.

Družba Supernova bo poleg tega poskrbela tudi za iskanje najemnikov, trgovcev, ustreznih blagovnih znamik in programov za novi center. Prostor naj bi predvidoma dobilo okoli sto trgovin.

Direktor Supernove je napovedal tudi, da bodo gradnjo izpeljali na okolijsko ustrezen način, predstavljal pa bo nekaj povsem novega glede na koncept, ki si ga je prvotno zamislila Delta. Večina centra naj bi bila pod zemljo, po besedah Ogrina pa sprememba gradbenega dovoljenja ne bo potrebna.

Novinarska konferenca v Stožicah