Novi proizvodni prostori. V tem predelu se izvaja proces granulacije. Foto: Krka
Novi proizvodni prostori. V tem predelu se izvaja proces granulacije. Foto: Krka
Krka Notol 2
Zunanjost nove stavbe, ki je sicer v okviru osrednje Krkine tovarne v novomeški Ločni. Foto: Krka
Krka Notol 2
Novo visokoregalno skladišče. Prostore so začeli graditi leta 2012. Foto: Krka
Največja naložba Krke do zdaj

Novi obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2 so v okviru Krkine osrednje tovarne v novomeški Ločni začeli graditi leta 2012. Proizvodnja v obratu s površino 55.000 kvadratnih metrov je stekla na začetku tega leta.
Z vrednostjo 200 milijonov evrov je to največja naložba Krke doslej, so sporočili iz novomeške družbe. V skupini Krka so v zadnjih desetih letih za naložbe namenili več kot 1,2 milijarde evrov. Od tega 174 milijonov lani in 165 milijonov letos. V družbi tudi poteka 20 naložbenih projektov, s katerimi bodo proizvodne zmogljivosti v prihodnjih letih okrepili za več kot tretjino. Letni količinski obseg proizvodnje bodo tako s skoraj 13 milijardami tablet in kapsul povečali na več kot 17 milijard - za 4,5 milijarde končnih enot.
Krka bo prihodnje leto končala svojo naložbo v Rusiji, v novomeški Ločni pa bodo v prihodnjih dveh letih na 18.000 kvadratnih metrih zgradili že četrti razvojno-kontrolni center, vreden 53 milijonov evrov.

Odprtja se je udeležil predsednik vlade Miro Cerar.
Cerar: Krka je zgled za vse v državi
Uspeh lahko širše okolje in slovensko gospodarstvo navda z optimizmom in ponosom. Prinaša tudi dodatno motivacijo za vse v državi, je izjavil v govoru na slovesnosti. Vrednote, na katerih temelji Krkina uspešnost, odgovornost, inovativnost, delavnost in iznajdljivost, tej farmacevtski družbi omogočajo, da med prvimi prepozna nove potrebe trga, da se prilagaja globalnim izzivom ter nanje odgovarja s pravimi rešitvami, je povedal premier.

Krka tako že več desetletij utira nove poti, se neprestano razvija in išče rešitve za zdravo in kakovostno življenje ljudi. Pustila je tudi pomembno sled, je ocenil.
Predsednik vlade se je v svojem govoru dotaknil tudi zgodovine tega pred nekaj več kot 60 leti ustanovljenega novomeškega farmacevta, katerega število zaposlenih je od prvih devet ljudi doslej naraslo na več kot 10.000 zaposlenih v Krkini skupini.

Nadaljeval je, da je Krka ena od največjih svetovnih generičnih družb, ki se po prodajnih prihodkih od generičnih izdelkov uvršča na deveto mesto v svetovnem merilu in v Evropi na šesto mesto.

Vloga državne strategije
Krka tudi hitro in odločno odgovarja na izzive trga in tekmecev, hkrati pa strateško, premišljeno in z jasno razvojno strategijo. Njen jasen pogled v prihodnost je primerjal s Slovenijo, ki po Cerarjevem mnenju ravno tako potrebuje strategijo za razvoj. Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko namreč te dni pripravlja krovno strategijo za prihodnja desetletja, ki bo podlaga za prvi skupni strateški dokument za slovenski razvoj, je pojasnil.

Dodal je, da je Krka s svojo hitrostjo, prilagodljivostjo in verodostojnostjo dober in vzoren primer za vso slovensko družbo, ki je sicer na omenjenem preizkusu padla in ga mora tolikokrat ponoviti, da bo spet uspešna. Vlada pa mora doseči, da bodo država, družba in politika hitrejše, dejavnejše in posledično tudi uspešnejše.

Ker pri tem ne gre brez zaupanja, se bo Cerar trudil, da bi si tega vnovič pridobili ter da bi Slovenci politiki vnovič zaupali, je še dejal.




















Največja naložba Krke do zdaj