Bankomat omogoča tudi natisnjenje elektronske denarnice, pravijo v podjetju. Foto: BoBo
Bankomat omogoča tudi natisnjenje elektronske denarnice, pravijo v podjetju. Foto: BoBo

V hotelu Slon ga je postavilo podjetje Grecom, njegov primarni namen pa je popularizacija elektronske valute, je na tiskovni konferenci pojasnil direktor Gregor Knafelc.

Izpis denarnice tudi na papirju
"Bankomat omogoča prodajo in nakup, pred transakcijo pa se mora vsak izkazati z mobilno telefonsko številko. Uporabnik se nato odloči, kakšen znesek želi kupiti ali prodati," je pojasnil Knafelc. Elektronska denarnica, kamor uporabnik shrani kupljene bitne kovance, ni nujna, saj naprava omogoča tudi izpis denarnice na papirju.

Provizija petodstotna
Bankomat za nakup ali prodajo internetne valute zaračunava petodstotno provizijo. V testnem obdobju je prodaja omejena na dve transakciji na dan oziroma največ 40 evrov. "Pričakujemo, da bomo omejitve odstranili, ko se bodo zadeve uredile. Tu ne bi smelo biti zadržkov," je dejal Knafelc. V prihodnjem letu naj bi v Sloveniji postavili še dve ali tri naprave.

Po njegovih besedah je po svetu že 70.000 podjetij, ki omogočajo plačilo v bitnih kovancih, pri nas pa je teh okoli 50. "Lahko si kupite pico, verjetno tudi nastanitev v kakšnem hotelu, letalsko karto. Rast penetracije bitnih kovancev je ogromna," je dejal.

Bitcoinovska konferenca v Ljubljani
Kot je še pojasnil, se podjetje Grecom ukvarja s poslovnim razvojem za podjetja, ki se ukvarjajo z bitnimi kovanci. Prihodnji teden v Ljubljani pripravljajo dvodnevno mednarodno bitcoinovsko konferenco, katere glavni cilj bo poiskati odgovore na izzive, ki jih prinaša bitcoin, pridobiti vpogled v poslovne priložnosti in poslovne modele ter nove tehnologije, ki se pojavljajo v ekosistemu bitcoina.

Udeležence pričakujejo iz različnih sfer - od startup podjetnikov in razvijalcev do predstavnikov državnih institucij, pravnikov, investitorjev in članov bitcoinovske skupnosti iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Bankomat, ki so ga predstavili danes in je edini v regiji - najbližja sta na Nizozemskem in v Švici -, so izdelali v kanadskem podjetju Bitaccess.
Enosmerni bankomat za bitcoine je podjetje Bitnik postavilo v hostlu Trezor na Čopovi ulici.