Bitcoin je prva in tudi najbolj razširjena kriptovaluta, ki je psevdoanonimna, decentralizirana in hkrati izpostavljena pranju denarja ter velikim nihanjem v vrednosti. Foto: Reuters
Bitcoin je prva in tudi najbolj razširjena kriptovaluta, ki je psevdoanonimna, decentralizirana in hkrati izpostavljena pranju denarja ter velikim nihanjem v vrednosti. Foto: Reuters
Bitcoin
Ekipa Bitnika je prejšnji teden "izstrelila" prvo napravo za kupovanje bitcoinov v Sloveniji (na fotografiji naprava iz Kanade). Foto: Reuters
Bitcoin - priložnost ali nevarnost

Če povzamemo najpogostejše opise, ki spremljajo to kriptovaluto, bi na kratko dejali, da je to prva in tudi najbolj razširjena kriptovaluta, ki je psevdoanonimna, decentralizirana in hkrati izpostavljena pranju denarja ter velikim nihanjem v vrednosti. Predvsem zaradi zadnjega kritiki dvomijo, da bo lahko bitcoin kdaj prevzel klasične denarne trge in nadomestil dolar ali evro. Je pa verjetno tudi res, da bo - najverjetneje bitcoin, morebiti pa tudi katera druga kriptovaluta (v tem trenutku je vsaj 200 različnih, se pa nobena ni niti približala statusu in dometu bitcoina) - korenito spremenila marsikateri vidik našega življenja.

Tako meni tudi ekipa Bitnika, sicer podjetja za svetovanje in poslovanje z digitalnimi kriptografskimi valutami, ki je prejšnji teden "izstrelila" prvo napravo za kupovanje bitcoinov v Sloveniji. Kot so zapisali, je "bitcoin elektronski denar prihodnosti, saj je neodvisen od centralnih avtoritet, transferji pa so opravljeni hitro in z minimalnimi stroški, ne glede na vrednost transakcije. Bitcoin lahko preko interneta in brez posrednikov pošiljamo drugim osebam po vsem svetu, saj je bitcoin globalna valuta."

O izzivih bitcoina in drugih kriptovalut bodo govorili na konferenci CEBE (https://cebexpo.net), ki bo ta konec tedna (31. 5. in 1. 6.) potekala na Tehnološki univerzi na Dunaju.

Globalna, a navadnim smrtnikom nedostopna valuta?
Ko smo se prejšnji teden pogovarjali z znanim italijanskim piscem, marksističnim in medijskim teoretikom Francom Berardijem Bifom, ki se v svojih delih veliko ukvarja z izzivi virtualnega, smo mu zastavili tudi vprašanje o dometu in vplivu bitcoina. Bifo idejo bitcoina sicer pozdravlja, a hkrati dvomi, da bo imela na poslovanje in življenje navadnih državljanov bistvenejši vpliv, "ker je poslovanje z njo predvsem v domeni računalniško veščih uporabnikov".

Andrej Šebesta, predstavnik ekipe, ki prihodnji konec tedna na Dunaju organizira CEBE (Central Europe Bitcoin Expo), prvo konferenco o bitcoinu na področju srednje Evrope, pravi, da so ti pomisleki po eni strani upravičeni, a nanje odgovarja s hipotetičnim, a zgovornim primerom Indijke, ki je šla s trebuhom za kruhom v Združene države: "Zato da denar, ki ga je zaslužila, pride do njene družine v Indijo, traja zagotovo več dni in ji vzame provizijo v višini vsaj od 3 do 4 odstotkov. Z bitcoinom se ta transakcija zgodi v nekaj minutah in z največ 1-odstotno provizijo."

Kot pravi, je osrednji namen konference približati bitcoin in tudi druge digitalne valute na področju srednje Evrope, saj je njihova podoba v množičnih medijih "precej drugačna od dejanskega stanja na tem področju", kot alternativo obstoječim pa bodo na konferenci lansirali tudi novo kriptovaluto logos (www.logoscoin.org).

Mimogrede, sogovornik sicer prihaja iz Slovaške, kjer so prvo napravo za kupovanje bitcoinov začeli uporabljati že pred enim letom. Kar pa še ni razlog, da bi pri nas obupovali nad sicer pregovorno zahojenostjo deželice na sončni strani Alp. Z bitcoini ne nazadnje lahko poslujete v vsaj 50 slovenskih podjetjih, eno najpomembnejših borz bitcoina na svetu, Bitstamp, pa sta ustanovila slovenska državljana.

Maja Žiberna, Studio City

Bitcoin - priložnost ali nevarnost