64 metrov visoki ločni betonski jez v ozki dolini Treske je prvi tovrstni jez v širši regiji v zadnjih 25 letih. Foto: www.riko.si
64 metrov visoki ločni betonski jez v ozki dolini Treske je prvi tovrstni jez v širši regiji v zadnjih 25 letih. Foto: www.riko.si

Hidroelektrarno na reki Treska na zahodu Makedonije sta odprla makedonski premier Nikola Gruevski in generalni direktor družbe Elem Vlatko Čingoski.

S priključno močjo 36 megavatov in 66 gigavatnimi urami predvidene letne proizvodnje energije bo hidroelektrarna Sveta Petka dopolnila makedonski energetski sistem in nudila električno energijo več kot 40.000 prebivalcem, so sporočili iz Rika.

"Gradnja hidroelektrarne Sv. Petka velja za enega najbolj kompleksnih, zapletenih in posebnih gradbenih projektov, ki so bili izvedeni v Makedoniji. Ovirana dostopnost terena, zahtevna geološka sestava tal, omejenost delovišč v kanjonu reke so zahtevali uporabo izredno zapletenih gradbenih tehnik in organizacijskih veščin," je ob odprtju povedal Čingoski.

Nov mejnik, nova spodbuda za odnose med državama
Direktor Rika Janez Škrabec je izrazil prepričanje, da so v podjetju s to izgradnjo, ki predstavlja eno najzahtevnejših gradenj v zadnjih 20 letih v regiji, postavili nova merila in nove standarde na področju hidroenergetike v tej regiji ter okrepili slovensko-makedonska sodelovanja za prihodnost.

Riko je v izvajanje projekta povezal številne slovenske družbe, med drugim Litostroj, Korono, Iskro Impulz, Irmo in Etro, medtem ko so na makedonski strani sodelovala podjetja Granit, Beton, GIM, Hipox, Cvet kompani in Mečos.

Iz Rika so sporočili, da hidroelektrarna trenutno predstavlja eno največjih investicij v energetiki na Zahodnem Balkanu.