Irak ima pete največje zaloge nafte na svetu. Foto: Reuters
Irak ima pete največje zaloge nafte na svetu. Foto: Reuters

S pogodbo z eno izmed petih največjih energetskih družb na svetu želi Irak po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv. Pogodba s Totalom predvideva štiri velike projekte na jugu države.

"To je največja naložba zahodne družbe v Iraku," je dejal iraški minister za nafto Ihsan Abdul Džabar Ismail in dodal, bo izvedba teh projektov izziv.

Eden od projektov je prečrpavanje slane vode iz morja v Perzijskem zalivu do naftnih polj, kjer jo bodo uporabili pri pridobivanju nafte. Dva projekta bosta namenjena izkoriščanju zalog zemeljskega plina, medtem ko četrti projekt predvideva izgradnjo sončne elektrarne, ki naj bi proizvedla kar 1000 MW električne energije, enako kot jedrska elektrarna.

Kriza kljub ogromnim zalogam nafte

Irak ima ogromne zaloge nafte in plina, a čeprav je država druga največja proizvajalka nafte v Organizaciji držav izvoznic nafte, se prebivalci nenehno spopadajo s kroničnimi izpadi elektrike, kar je že privedlo tudi do socialnih nemirov.

Predstavniki oblasti se branijo, da je za energetsko krizo, s katero se spopadajo, krivo dotrajano energetsko omrežje in pomanjkanje investicij, k čemur je po njihovih besedah pripomogel padec cen nafte na svetovnih trgih. Irak kar 90 odstotkov svojih prihodkov ustvari s prodajo nafte in je zato močno odvisen od gibanja cen na trgu.

Pri plinu je Irak močno odvisen od sosednjega Irana, ki zagotavlja tretjino potreb po plinu in elektriki. Bagdad po poročanju AFP-ja trenutno Iranu dolguje šest milijard dolarjev za že dobavljeno energijo. Po zagotovilih iraškega ministra bo domači plin več kot petkrat cenejši od tistega, ki do zdaj uvažajo iz Irana.

Na slovesnem podpisu pogodbe je direktor Totala Patrick Pouyanne napovedal, da bo začetni vložek v projekte deset milijard dolarjev, inženirska dela pa se bodo začela takoj.

Total se je letos preimenoval v TotalEnergies, s čimer naj bi poudarili zavezanost družbe k prehodu za izrabo čistejših virov energije. Foto: Reuters
Total se je letos preimenoval v TotalEnergies, s čimer naj bi poudarili zavezanost družbe k prehodu za izrabo čistejših virov energije. Foto: Reuters