Furs bo na vročanje dokumentov prek portala eDavki prešel postopoma. Foto: BoBo
Furs bo na vročanje dokumentov prek portala eDavki prešel postopoma. Foto: BoBo

Furs bo s prihodnjim letom dokumente prek portala eDavki začel pošiljati tako pravnim kot fizičnim osebam z dejavnostjo, prav tako pa tudi tistim, ki so prostovoljno vključeni v sistem eVročanja. Vendar bodo fizične osebe lahko odločale, ali si to želijo ali ne.

Dokumente, za katere Furs še nima vzpostavljenega eVročanja, bodo zavezanci še naprej prejemali po pošti. Za zdaj še ni znano, katere dokumente bodo pošiljali prek portala eDavki, natančen seznam naj bi bil znan v decembru.

Kot so sporočili s Fursa, se eVročitev šteje za opravljeno z dnem, ko naslovnik na portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka.

Zavezanci lahko določijo pooblaščenca
Če so podjetja in podjetniki elektronski naslov že sporočili za namene eOpominjanja ali eVročanja, jim ga ni treba sporočati znova. Zavezancem pa Furs svetuje, naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta prek portala eDavki čim prej uredijo podatke o prejemnikih e-pošte.

Zavezanci lahko za vročanje dokumentov v eDavkih določijo pooblaščenca. Ta je lahko splošen (za vse dokumente), za posamezne skupine in podskupine davkov oz. postopkov ali za posamezno konkretno zadevo.