Gospodarstvo
tromostovje, plečnik, ljubljana, center
V Ljubljani se vedno več stanovanj ponuja v oddajo turistom prek specializiranih spletnih platform. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Za uspešno izvedbo nadzora uporabljamo različna pooblastila po Zakonu o finančni upravi, izbor pooblastil pa je odvisen od vsakega posameznega primera, velikokrat uporabimo tudi prikrit nakup blaga oz. storitev. Po uvedbi postopka nadzornik na razgovor pozove tudi domnevnega kršilca, ki je dolžan predložiti vse potrebne dokumente, na podlagi katerih se ugotavlja dejansko stanje. Tako npr. če zavezanec poda izjavo, da nepremičnine ne oddaja v najem, lahko Furs poda poizvedbo na elektropodjetja, komunalo …, kjer dobi potrditev o tem, da je stanovanje prazno. Če ni tako, se vodijo nadaljnji postopki. Nadzornik pa lahko pridobiva podatke tudi na terenu. Če so znani podatki o naslovu nepremičnine, ki se daje v najem, se lahko podatki pridobivajo na način, da se na kraju samem ugotovi, kdo prebiva v stanovanju, ali pa od sostanovalcev. Ugotovimo lahko identiteto osebe, ki biva v stanovanju, in od nje pridobimo morebitna pojasnila in dokumente, ki lahko dokazujejo oddajanje nepremičnine.       
 Furs o možnostih nadzora oddaje stanovanj na črno

Dodaj v

Furs lovi delavce na črno, ki oddajajo stanovanja

Finančni inšpektorji lahko najemajo stanovanja, ki se oddajajo na črno
9. julij 2017 ob 06:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Furs je junija najavil, da bo v letošnji poletni sezoni nadziral oddajo stanovanj na črno prek Airbnb-ja. Inšpektorji brez dovoljenja sodišča ne morejo vstopiti v stanovanje, lahko pa ga sami najamejo.

Slovenija postaja vse zanimivejša za turiste in vsakoletno zazna rast prihoda turistov v primerjavi s preteklim letom. Sorazmerno z večjim številom turistov je vedno zanimivejša tudi oddaja prostih nepremičnin za kratek čas prek spletnih specializiranih spletnih platform, kot so Airbnb, Booking.com itd., saj lastnikom ob dobri zasedenosti prinaša soliden znesek morebitnega dodatnega zaslužka. Za marsikoga pa je oddaja tovrstnih nepremičnin tudi primarni vir osebnih dohodkov.

Po podatkih ministrstva za gospodarstvo, ki so jih navedli na konferenci o delitveni ekonomiji, je imel Airbnb leta 2015 po Sloveniji 1.400 gostiteljev, lani pa 2.900. V sezoni 2014/15 je bilo prek Airbnb-ja opravljenih 56 tisoč prenočitev, lani pa že 164 tisoč prenočitev.

Oddaja nezasedenih stanovanj, sob, hiš, apartmajev ni nič novega. Toda zakonska ureditev na tem področju, podobno kot marsikje drugje po svetu, je precej zapletena, celo kaotična. Samo v Sloveniji je na področju oddaje nepremičnin po t. i. delitveni ekonomiji treba zadostiti skoraj 20 zakonskim predpisom in pravilnikom ter seveda plačati številne davščine in prispevke.

Trenutna vlada si že skoraj dve leti prizadeva, da bi poenostavila področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin. Vendar razen lažjega postopka prijave turistov policiji, ki sicer še ni začel veljati, omilitve predpisov še ni bilo.

Lov na "delo na črno"
Na drugi strani pa se je finančna uprava (Furs) odločila, da bo stopila na prste tistim, ki svoje nepremičnine oddajo turistom na črno. Furs je 20. junija v sporočilu za javnost najavil, da bo v poletnih mesecih poostril "nadzor nad fizičnimi osebami, ki opravljajo delo na črno, za kar se šteje tudi oddajanje nepremičnin v turistični najem, kadar posameznik opravlja to dejavnost ali delo in ni vpisan ali nima priglašenega dela, kakor to določajo Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ali drugi zakoni".

Pri tem so navedli, da se lahko nepremičnine oddajajo zakonito, če so njihovi ponudniki registrirani kot sobodajalci, kar pomeni, da oddajajo sobe le občasno oz. največ pet mesecev v koledarskem letu. Ali pa morajo postati samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti. Koliko "delavcev na črno", ki služijo z oddajo stanovanj, so v letošnjem poletnem nadzoru ujeli finančni inšpektorji, nam na Fursu še niso mogli povedati.

"Z vidika nadzora ugotavljamo, da ta daje rezultate, in sicer so zavezanci že sami sprejeli to, da izvajamo nadzor, kar se odraža v večjem številu vloženih napovedi in samoprijav. Iz podatkov o vloženih napovedih za oddajanje premoženja v najem izhaja, da smo za leto 2010 prejeli 24.025 napovedi, za leto 2011 že 26.406 napovedi in za leto 2012 27.693, za leto 2013 30.400, za 2014 31.612 ter za 2015 30.756 napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem," pravijo na Fursu.

Spletni in terenski nadzor
Finančni inšpektorji, kot pravijo na Fursu, opravljajo "sistemski sprotni nadzor s spremljanjem medijev, kjer je najpogostejše oglaševanje, tudi v primeru oddajanja nepremičnin prek Airbnb-ja". Ob morebitnem sumu kršitev oz. tudi na podlagi prijav pa na terenu opravijo "nadzor dela na črno in nedovoljenega oglaševanja".

"Težava pri nadzoru nedovoljenega oglaševanja posameznikov (in posledično dela na črno) je identifikacija oglaševalca, ki ponuja blago ali storitve. Šele ko identificiramo osebo, ki stoji za oglasom, lahko izvedemo ustrezne postopke," pojasnjujejo na Fursu. Težavo pa jim predstavlja tudi omejitev vstopa v stanovanje, ki naj bi ga nekdo oddajal na črno.

Vstop v stanovanje dovoli le sodišče
Furs ima sicer pooblastilo, da lahko uradna oseba vstopi na zemljišča, v prostore in objekte, ki se uporabljajo "za opravljanje dejavnosti ali pridobivanje dohodkov", in jih pregleda. Vendar če gre za zasebno stanovanje, obstajajo omejitve.

"Če obstaja sum, da se v stanovanjskih prostorih opravlja delo na črno, posameznik pa ne dovoli vstopa v stanovanje, je treba predhodno pridobiti odločbo pristojnega sodišča o hišni preiskavi. V praksi smo v nekaj primerih od sodišča že pridobili odločbo o hišni preiskavi in v postopku nadzora ugotovili delo na črno, posamezniku izdali odločbo, s katero se mu je prepovedalo opravljanje dejavnosti ali dela na črno, ter izrekli sankcijo," navajajo na Fursu.

Inšpektorji "pod krinko"
Toda finančni inšpektorji lahko delujejo tudi "pod krinko" in sami najamejo nepremičnino, ki se denimo oddaja prek Airbnb-ja. "Zakon določa, da lahko uradna oseba zaradi odkrivanja kršitev predpisov, za nadzor nad izvajanjem katerih je pristojna finančna uprava, kupi blago ali storitev," še dodajajo.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
mortir
# 09.07.2017 ob 07:23
najprej naj poenostavijo zakonodajo. mislim da večina oddaja "na črno" ker je legalno preveč zakomplicirano.
pozitivc
# 09.07.2017 ob 07:36
Zakonadajo naj prilagodijo 21. Stoletju, pa bodo lahk pobiral davke
Socrates
# 09.07.2017 ob 08:02
Le zakaj se stvari nikoli ne moremo lotili s pravega konca? Najprej je potrebno spremeniti kafkovski sistem, ki praktično onemogoča legalno oddajanje. A očitno je to za kratko birokratsko pamet prehud zalogaj...
seven7
# 09.07.2017 ob 07:58
Normalno da ne bom prijavil najemnin.

Ko bo država znižala koruptivnost (teš itd...) bom pa tud jaz plačeval vse davke. Do takrat pa po vzoru naše elite.
RJSlo
# 09.07.2017 ob 07:43
No ja. Dodatki naj bi bili nezakoniti. Koliko so jih uspeli speljati mimo ali iz proračuna ne ve nihče. Z vsemi štirimi se tudi branijo vrniti jih v proračun. Toda pomembno je onemogočiti delo na črno pri nižjem sloju. Če to ali kaj podobnega delajo že desetletja z oblastjo povezani osebki pa ni nič narobe.
samba
# 09.07.2017 ob 07:33
Ne vem zakaj ni bi vsi plačevali davke in ne samo nekateri.
sosman
# 09.07.2017 ob 08:22
Take si edino upajo lovit, večji lopovi pa se smejijo iz prostosti.
karlo6
# 09.07.2017 ob 08:46
Ne more pošten državljan toliko zaslužit in plačati davkov, kot ga vladajoča banda lako pokrade. To mora biti jasno vsakemu državljanu republike SLO.
lenipes
# 09.07.2017 ob 08:14
Kakšen zgled pa daje država? Korupcija puhti iz vseh por, lovi se pa ljudi, katerih zasežen znesek je kapljica v morje proti zneskom, ki so si jih prisvojili politični in ostali "naši" priskledniki!
Sem absolutno za, da se plačuje davke brez izjem. Zato naj se oklesti birokratski aparat, ki daje kisik mariskateremu pridaniču. Naj se poenostavi pogoje, ki bodo ljudi spodbujali, da legalizirajo dejavnost. Absolutno pa naj se začne klestiti korupcijo pri glavi, ker nisem še videl šefa brez avtoritete, kateremu bi delavci sledili. Avtoriteta se prisluži z zgledom in nikakor drugače. Lahko je sicer pod prisilo ampak taka pušča na vse strani.
Robida
# 09.07.2017 ob 08:17
V naši veliki hiši se že več kot 30 let na črno oddaja od 10 do 20 (trenutno 25) stanovanj, vse dolgoročno in nobeno turistom. V zelo redkih primerih je posredovala policija (kupleraj, gojenje konoplje ipd), dacarjev še nikoli ni bilo tukaj. Dvoličnost države je brezmejna.
LedenaCokolada
# 09.07.2017 ob 08:00
Če jaz lahko plačujem davek od vsakega evra, ki ga zaslužim, zakaj potem nekomu ne bi bilo treba?
Se pa strinjam da bi država najbrž morala posodobiti zakone in zmanjšati birokracijo na področju.
the law1
# 09.07.2017 ob 08:19
@LedenaCokolada

Če jaz lahko plačujem davek od vsakega evra, ki ga zaslužim, zakaj potem nekomu ne bi bilo treba?

Stvar tudi lahko obrneš. Zakaj lahko nekdo npr. koristi določeno olajšavo ti pa ne.

Prav na bruhanje mi že gre ta mantra o neki namišljeni pravičnosti na področju davkov (ne samo), ki potem v praksi pripelje samo do anomalij oz. 1001 in eno izjemo za isto stvar. _Npr. isto mantro je uporabila ta kr***nska finančna ministrica, ko hoče uničit sistem s.p-jev pavšalistov.

Bistvo vsega je, da zakaj pa pa moral od vsega sploh plačevati davke. Kje je sploh limit, da te država konča skubit?

Pri nas hoče skubit na veliko, ker ni nikoli dovolj in kljub vsemu se pokojnine mizerne in zdravstveni sistem v razsulu. A misliš, da je rešitev v povečanju davkov ali kaj? Rešitev je samo v koreniti spremembi sistema, ker temelji so gnili.

No, še eno vprašanje. Zakaj misliš, da npr. DDV-ja ne znižajo vsaj na predkrizno raven?
maja kibira
# 09.07.2017 ob 08:39
Kot je v navadi v nasi drzavi..FURS se ukvarja s kurjimi tatovi in bi vse naredil da bi malega cloveka lahko stisnil za goltanec..tega istega cloveka ki ze vsa leta placuje razne dokapitalizacije in bancne luknje ki so jih ustvarili vodilni prevarantje raznih velikih podjetij in drzavnih ustanov...katerim pa FURS ne more in noce nic vzeti...samo enemu takemu tajkunu bi stopili na prste in se jim ne bi bilo treba ukvarjat z malim i ljudmi...Slovenija banana republika..dezela korupcije in drzavnega kriminala.
aktivist
# 09.07.2017 ob 07:43
Ne pozabite iti v Gorico in Koper. Pa tudi med stanovanja, ki jih najemajo študentje.
Bivši uporabnik
# 09.07.2017 ob 08:30
@rtvslo @furs

Ok. Razumem. Ni po pravilih. Ukrepi in kazni sledijo.

KAJ PA JE PO PRAVILIH? Kako naj moja mati, penzionista z 500€ penziona, odda stanovanje "legalno"? Brez, da odpre s.p?
Skippy
# 09.07.2017 ob 09:45
Ampak med tistimi, ki oddajajo stanovanja preko Airbnb je bolj malo "malih ljudi". Kdo pa oddaja svoje stanovanje, v katerem živi?

To ni ravno res. Moraš vedeti, da imamo v Sloveniji veliko predimenzionirane hiše, ki so povečini prazne. In kolikor gledam ponudbo za mojo občino, so to bolj ali manj "mali" ljudje, ki imajo pač prazne prostore.

Tudi stanovanja so verjetno v veliki meri bila podedovana, ki so čez poletje pač prazna, ker ni študentov. Zakaj bi imeli raje prazne prostore, kot da bi jih dali nekomu, ki jih potrebuje?
manuchao
# 09.07.2017 ob 10:19
kaj pa couchsurfing? a bodo tud tam delali zdrahe?
Skippy
# 09.07.2017 ob 09:38
Povsod po svetu Airbnb funkcionira, samo pri nas spet ne. Družba je v celoti zasnovana tako, da slučajno ne bi kdo še kaj zaslužil zraven legalno.
bP
# 09.07.2017 ob 11:15
Me zanima, če bodo pogledali tudi v Rakovo Jelšo, kjer v posameznih hišah spi tudi preko 30 ljudi po 180€ na mesec.
mornar1310
# 09.07.2017 ob 10:19
Kaj, ko bi se bolj ukvarjali z podjetji katera ne plačujejo delavcev, podjetja katera silijo in grozijo zaposlenim glede nadur. Nakar jim te nadure brišejo in ne plačujejo. WTF dela furs.
sisoruen
# 09.07.2017 ob 10:09
Ja, v bistvu rešujejo probleme s tem, da jih ustvarjajo. Vprašati se je pač treba, zakaj se te stvari odvijajo na črno? Hja, najprej napišejo zakomplicirano zakonodajo, ki človeka ne stimulira, da bi zadeve uredil, ali mu to celo onemogoča, povrh tega ti pa še nabijejo davke v nebo. Mislim, narobe svet je v tej državi. Namesto da bi država kar se da spodbujala zasebno iniciatiov in vsakemu na kar se da enostaven način omočila, da pač trži, prodaja, oddaja itd. to, kar pač ima, je ravno obratno. In to zato, ker rabi za pokrivat bančne luknje, državno korupcijo ipd. V bistvu država sama ustvarja klimo za delo na črno, potem pa to še preganja.
Guliarth
# 09.07.2017 ob 08:50
Kako pa je s tistimi, ki denar namenjen za kulturo spuščajo v nos?
Njih pa ne, ker zabavajo elito?
JohnSmith
# 09.07.2017 ob 11:07
@Skippy: Povsod po svetu Airbnb funkcionira, samo pri nas spet ne. Družba je v celoti zasnovana tako, da slučajno ne bi kdo še kaj zaslužil zraven legalno.

New York: ne funkcionira.
San Francisco: ne funkcionira.
Barcelona: ne funkcionira.
Berlin: ne funkcionira.
Amsterdam: ne funkcionira.
Tokio: ne funkcionira.

Lahko bi iskal naprej. Praktično nikjer ne funkcionira tako, kot si predstavljaš. Povsod je treba prijaviti dejavnosti, plačevati davke, imeti razna soglasja, večinoma obstajajo tudi časovne omejitve oddajanja itn. Airbnb je praktično povsod problematičen in Slovenija nikakor ne izstopa.
etore
# 09.07.2017 ob 08:59
In potem se ti "pod krinko" na vratih pojavi en "bivši" carinik, ki se malo spozabi in ti namesto "dober dan" reče "kaj imate za prijavit".... :)
maja kibira
# 09.07.2017 ob 08:49
Se pa popolnoma strinjam da je treba postopke poenostavit in da vsi placujemo davke. Prvo pa je treba vsem lumpom ki so 25 let kradli to drzavo stopit posteno na prste in dat s primernimi kaznimi tem ljudem ljudstvu zadoscenje ki ga od drzave tudi pricakujemo. Dokler bodo ljudje ki so povezani z oblastjo lahko nemoteno kradli in hodili v vikend zapore s porseji...in dokler ne bo drzava odpravila zastaralnih rokov za kazniva dejanja naj ne pricakuje od ljudi da bodo posteno placevali svoje obveznosti.
mihaj1
# 09.07.2017 ob 07:17
Zdaj bo inšpektor najel stanovanje kar bo že sumljivo ker ga bo najel slovenec. Lahko da drugo ime in je potem še vse po pravilih?Pa mora potem prenočiti ali lahko takoj da kazen?
sivi gandalf
# 09.07.2017 ob 11:47
kaj pa če reče da je to stanovanje sušilnica sadja, potem verjetno ne bo problema, kajne?
a.orhidejca
# 09.07.2017 ob 08:27
Velikih ne morejo, ko so nakradli MILIARDE?
Lupo
# 09.07.2017 ob 12:36
Furs lovi delavce na črno, ki oddajajo stanovanja

Ne bi rajši Fu*s na svoji strani objavil navodila, kaj mora sobodajalec narediti da bo oddajal legalno?
Druga Švica
# 09.07.2017 ob 12:35
Delo na črno se pojavi tam kjer ni dela na belo ..... ali pa je preslabo plačano.

Sicer pa - bolje delo na črno (več koristi od njega) kot pa delo naših tisočerih uradnikov.
zml
# 09.07.2017 ob 11:56
Mi smo tudi naredili samoprijavo in plačali davek. Zelo preprosto. Smo pa med oddajanjem skozi leto še vedno vsakič v prekršku, saj je zakonodaja obupna. Če nas kaznujejo, tudi za samoprijavo ob koncu leta ne bo več ne volje ne denarja. Živela Avstroogrska!
Celine
# 09.07.2017 ob 10:07
V Ljubljani jih je veliko ki oddajajo stanovanja turistom, posebno v Centru LJ. Miklošičeva, Trdinova...vse do Križank. Če bi globe bile višje, ne bi nobenemu padlo na pamet, da bi oddajal na črno...tako pa...
Samo povprašali bi turiste kje spijo, pa bi vedeli.
LjudjeSoOvce
# 09.07.2017 ob 09:29
mihaj1
Zdaj bo inšpektor najel stanovanje kar bo že sumljivo ker ga bo najel slovenec. Lahko da drugo ime in je potem še vse po pravilih?Pa mora potem prenočiti ali lahko takoj da kazen?

Mogoče bosta pa 2 inšpektorja najela za "popoldanski počitek". ;)
Kermit
# 09.07.2017 ob 09:21
Fursu je še najlažje zadostit. Registracija sp ali najemodajalstva vzame pol ure. Problem je pri soglasjih sosedov, ki jih 90%ne bo dobilo in uporabnem dovoljenju, ki ga tudi ogromno stanovanj nima. Ter v standardih. Ampak to ni stvar FURS.
vnk
# 09.07.2017 ob 12:14
Končno se je država zbudila! Privatniki so okoriščajo in kopajo v dobičkih, medtem ko pošteni ljudje živijo v socialni stiski.

Nepremičnine bi morali zaplenit za trajno ali pa začasno in država bi jih lahko za kazensko obdobje namenila mladim družinam, socialno ogroženim, romski skupnosti, materam samohranilkam in pribežnikom.


Jaz bi tebi zaplenil računalnik zaradi tvojih butastih komentarjev, pa ga dal kakšnemu SDS penzionistu, da bo lahko komentiral na nova24tv (potem vsaj ne bom izpostavljen butastim komentarjem).
Bake
# 09.07.2017 ob 10:46
@the law1
Dajmo npr. 3% nepremičninski davek (danska style, če se že hoče skandinavijo) in lahko zmanjšamo obdavčitev dela ter tudi s temi brezveznostmi kot se sedaj ukvarjajo z airbnb se lahko končamu okvarjat

Kako boš to razložil neki babici na podeželju, ki ima 500 EUR ali manj penzije, GURS je pa ocenil bajto na 200kEUR (6000 EUR davka bi morala plačat, oz. 500 EUR mesečno). Pa ne mi prosim s prodajo, ker zadeve ponavadi sploh niso prodavljive.

Skratka, če hočeš kopirat tiste danske 3%, ki te najbolj bolijo, moraš kopirat tudi vse ostalo. Tudi danci niso do tega stanja (standarda) prišli čez noč, ki jim ga mimogrede že načenjajo poceni EU delavci na storitvenem delu. Če boš prav dolgo mantral s temi 3% bo to nekomu še všeč ratalo. Implementirali bodo nepremičninsko reformo, ki predvideva zgolj en ukrep: 3% nepremičninski davek in konec. Vse ostalo ostane isto!

Če hočeš torej danski sistem, moraš najprej zamenjat zgornji ustroj celotnega javnega sektorja (komplet ministrstva, direktorate, agencije, ipd. skupaj s čistilkami) z dansko mislečimi osebki, ki jih boš seveda v tej luknji težko nabral. Moraš se tudi vprašat, če je sploh izvedljivo implementirat danski sistem v balkanske glave, ki ti ga recimo lahko zlorabijo v 3 sekundah. Ogromno nekih dejavnikov ali bolje rečeno ovir nas bi čakalo na tej poti. Vidiš ti kako krajšo in mogoče izvedljivo?
garmond
# 09.07.2017 ob 10:25
Velika kalna mlaka je tudi pri oddajanju sob študentom v Ljubljani. Tu črni trg kar cveti, saj so najemnine, čeprav na črno oddane, oderuške.
Skippy
# 09.07.2017 ob 09:42
Bistvo vsega je, da zakaj pa pa moral od vsega sploh plačevati davke. Kje je sploh limit, da te država konča skubit?

Moraš vedeti, da je naša družba takšna. Vsi podpirajo to, da si neskončno obdavčen in da nič postrani ne zaslužiš. A bi rad po službi še malo vozil za Uber? Ne, ne bo šlo. Ima, da se podpira 2x dražje taksiste.
Erkil
# 09.07.2017 ob 09:37
Eno vprašanje:

Če imam recimo jaz stanovanje v LJ in nekaj kolegov in kolegic po svetu, ki si želijo prebiti nekaj dni v LJ. Kako bi lahko kakršnakoli inšpekcija vedela, ali so to samo kolegi, ki jim "dovolim" prespati v mojem stanovanju zastonj, ali pa mi morda za to tudi plačajo kakšen stotak ali dva (tako ali drugače)?
ivandruck
# 09.07.2017 ob 09:17
Ce se Janez Jansa hvali, da vrsto let ze ne placuje RTV prispevka in ga doslej se nihce od njega ni terjal, pa ceprav gre za zakonsko obveznost, potem tudi jaz ne mislim placevati davkov. Samo meni bo jutri FURS potrkal na vrata, ce bi pa njemu, pa bi ze spet bila kriva udbomafija.
the law1
# 09.07.2017 ob 08:23
@lenipes

Sem absolutno za, da se plačuje davke brez izjem.

Kot prvo kakšne davke in brez katerih izjem? Kot veš so tudi sedaj izjeme oz. za izjemo lahko vzamemo celo progresivno dohodninsko lestvico ali pa tisti idiotizem o različni splošni olajšavi po neki preseženi vrednosti.

kot vidiš to so že dve izjemi, ki v bistvu škodujejo davkoplačevalcu oz. izvajajo diskriminacijo.
Haloo
# 09.07.2017 ob 08:14
Črno zaposlovanje po firmah, ko je plačilo na roke, pa tudi čisto legalno.

Tudi upokojenci/študentje pridejo na vrsto.
Polno zaposleni najmanj trije v Unichemu Sinja gorica Vrhnika.

Iznajdljivost delodajalcev za izplačilo je neskončna.
Od dnevnic, do prevozov na delo, lažnih študentskih indeksov...

Inšpektor sam presodi ali bo nekje kontrolo opravil, tudi na podlagi prijave, ga nič ne gane.
(malo korupcije, tudi slaba kadrovska zasedenost i.t.d.)
amigo
# 10.07.2017 ob 06:22
V normalnih državah, kot je recimo Avstrija je oddajanje do 10 postelj in če delaš sam neobdavčeno. Pri nas pa papirjev, kot da bi gradil atomsko elektrarno. Zato pa so Avstrijci uspešni in bi severna Slovenija, Maribor in Prekmurje brez zaposlitev v Avstriji crknila. Za tako državo se leta 1991 nismo borili.
boro007
# 09.07.2017 ob 12:31
Trenutna vlada si že skoraj dve leti prizadeva, da bi poenostavila področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin. Vendar razen lažjega postopka prijave turistov policiji, ki sicer še ni začel veljati, omilitve predpisov še ni bilo.

Oz. krajše...

Ker smo nesposobni vas pa lahko vsaj po hrbtu udarjamo mali ljudje. Z lepimi pozdravi, vlada RS.
peglezn
# 09.07.2017 ob 11:55
Tale FURS je eden večjih joke-ov, kar jih je;

je sodelavka anonimno prijavila šefa zaradi vsega živega in uletita v firmo dve babnici... v bistvu sta parkrat prišli in vedno vprašali, če je šef že v firmi in kdaj pride (valda večkrat neuspešno). Vmes ta rekli, da gresta pa malo po trgovinah, če slučajno kaj pride.

Ko sta ga po par mesecih končno ujele, mu dasta pred nos natisnjeno prijavo, kjer je gor v glavi (maila) lepo pisalo kdo in kdaj ter zakaj ga je prijavil.

Tip še 3 leta kasneje daje v najem poslovne prostore, čeprav ima na nepremičnini terjatev in kredita za nepremišnino seveda tudi ne odplačuje.
sestenadva
# 09.07.2017 ob 11:43
Sem za placevanje davkov. Sam ne morem skriti niti evra in prav je tako. Enako naj velja za vse. Jezi pa me, kot je omenil ze marsikateri pred menoj, kaj pocnejo s tako pobranim denarjem. Furs ima zaradi informacijske tehnologije tudi vedno lazje delo in po moje bi bilo prav, da se vecja ucinkovitost pri pobiranju davkov odrazi tudi v znizanju le teh. Nizji davki po definiciji pomenijo manj sive ekonomije in posledicno vsaj enake ce ne visjih prilivov. Pa saj to ze vsi vemo samo upostevamo ne. Javna uprava tega dejstva ne zeli razumeti, ker ni potreben noben trud, da nabijas davke. Kako se bo pa gospodarstvo znaslo, pa ni njihov problem. Oni namrec se vedno gospodarstvo vidijo v funkciji sluzenja javnemu sektorju, namesto sa bi bil javni sektor v funkciji servisiranja gospodarstva. Veliko bi naredili ze s poenostavitvami.
bryden
# 09.07.2017 ob 11:41
Glavni problem Airbnbja je nelojalna konkurenca. Zadeva se je izrodila in sedaj ljudje kupujejo in opremljajo stanovanja z namenom oddaje preko airbnbja. Kar posledično dviguje cene najemnin.

Tako da ko naslednjic pizdite nad dragimi najemninami po LJ, se spomnite da k temu prispeva tudi Airbnb.
castor
# 09.07.2017 ob 11:32
Po podatkih ministrstva za gospodarstvo, ki so jih navedli na konferenci o delitveni ekonomiji, je imel Airbnb leta 2015 po Sloveniji 1.400 gostiteljev, lani pa 2.900. V sezoni 2014/15 je bilo prek Airbnb-ja opravljenih 56 tisoč prenočitev, lani pa že 164 tisoč prenočitev.

Ni mi jasno od kod vam te številke, Ker če poznate število nočitev potem tudi veste KDO ponuja te nočitve. Ergo ni nobene potrebe po tem, da bi koga lovili. Inšpektor mora samo dvigniti svojo leno rit in se odpraviti na naslov, kjer opravi pregled in posledično durs odmeri davek po številu postelj.
ElTorro
# 09.07.2017 ob 10:37
@Skippy
Sorry, ampak zame nekdo, ki ima v LJ stanovanje, ki ga oddaja študentom in je čez poletje prazno (pa četudi je podedovano) ni ravno "mali človek".
Nedvomno spada med 10% najpremožnejših prebivalcev Slovenije že na osnovi vrednosti stanovanja v LJ, ki skoraj zagotovo ni njegova edina nepremičnina.
rangerno1
# 09.07.2017 ob 09:40
Ne pravim, naj delajo vse, kar je v njihovi domeni, vendar kje pa so, ko je treba terjati prispevke od večjih podjetij, ki dolgujejo tudi miljone? Gremo spet stiskati one ta boge, z minimalno plačo ane?
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo