Finančna uprava (Furs) v postopkih odmere davka na motorna vozila ugotavlja vedno več nepravilnosti in utaj davka na dodano vrednost (DDV) pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU-ja. Foto: AP
Finančna uprava (Furs) v postopkih odmere davka na motorna vozila ugotavlja vedno več nepravilnosti in utaj davka na dodano vrednost (DDV) pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU-ja. Foto: AP

Finančna uprava (Furs) v postopkih odmere davka na motorna vozila ugotavlja vedno več nepravilnosti in utaj davka na dodano vrednost (DDV) pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU-ja.

Če je kupec fizična oseba, se od pridobitve rabljenega vozila DDV praviloma obračuna v državi članici EU-ja, iz katere prihaja prodajalec. Ko rabljeno vozilo iz druge države članice EU-ja pridobi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV-ja v Sloveniji, in je prodajalec uporabil oprostitev plačila DDV-ja, pa nastane od pridobitve vozila obveznost obračuna DDV-ja v Sloveniji.

"Ugotavljamo čedalje večje število primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi z uporabo različnih shem, pogosto tudi s pomočjo ponarejene dokumentacije in slamnatih prodajalcev, izogniti plačilu DDV-ja v Sloveniji," so zapisali v Fursu.

S takšnim poslovanjem lahko na račun neplačanega DDV-ja dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil, s tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki poslujejo zakonito.

Poostren nadzor plačila DDV-ja
Furs bo zato poostril nadzor v okviru postopkov odmere davka na motorna vozila. Postopki nadzora so lahko dolgotrajni, saj pogosto pravilnosti obdavčitve izvedenih transakcij ni mogoče preveriti brez mednarodne izmenjave podatkov, pravijo v Fursu in dodajajo, da lahko to zelo podaljša postopek odmere davka na motorna vozila. Če ta ni plačan, pa ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila.

Da bi omogočili odmero davka na motorna vozila in hkrati učinkovit nadzor, bodo v primerih, ko se bo na podlagi predložene dokumentacije pojavil sum glede pravilne izpolnitve DDV-obveznosti, pred odmero davka na motorna vozila zahtevali zavarovanje izpolnitve DDV-obveznosti iz naslova pridobitve rabljenega vozila. Ob predložitvi zavarovanja (gotovinski polog) bo davek na motorna vozila odmerjen, s tem pa bo omogočena registracija vozila, čeprav bodo vzporedno še potekali postopki preverjanja morebitne utaje.

Ko na podlagi dokumentacije ne bo suma na nepravilnosti glede izpolnitve DDV-obveznosti, se bo odmera davka na motorna vozila izvedla hitro in brez zahteve za zavarovanje izpolnitve DDV-obveznosti, so še sporočili iz Fursa.