Če kupite za 10.000 evrov bitnih kovancev in jih prodate za 11.000, dobiček znaša 1000 evrov, davek pa 1100 evrov – po predlogu Fursa. Foto: Pixabay
Če kupite za 10.000 evrov bitnih kovancev in jih prodate za 11.000, dobiček znaša 1000 evrov, davek pa 1100 evrov – po predlogu Fursa. Foto: Pixabay

"Poudarjamo, da ne bo šlo za obdavčitev dobička, temveč za obdavčitev zneska, ki ga bo fizična oseba, davčni rezident Slovenije, ob unovčenju virtualne valute prejela na svoj transakcijski račun oziroma bo kupila neko stvar," so sporočili s finančne uprave (Furs). Ureditev obdavčitve kriptovalut predlagajo na način, da bi se sprejel nov zakon.

Sorodna novica Furs: Rudarjenje kriptovalut obdavčljivo, poredka prodaja ne

To bi zanje pomenilo veliko poenostavitev, saj Furs ne bi več preverjal ali ugotavljal, koliko vmesnih transakcij je imel zavezanec ter koliko kriptovalut je kupil in prodal.

Trenutno obstaja več kot 1000 različnih kriptovalut, med bolj znanimi sta bitcoin in ethereum. V skladu s sedanjo ureditvijo je davčna obravnava dohodka, doseženega iz poslovanja z virtualnimi valutami, odvisna od okoliščin posameznega primera. Načeloma pa za fizične osebe velja, da morajo davek od dobička iz kapitala, doseženega s prodajanjem virtualnih valut, plačati, če dohodke dosegajo v povezavi z opravljanjem dejavnosti, je zapisano na spletnih straneh Fursa.

Gre za preveliko število transakcij (lahko jih je tudi več deset tisoč) in v današnjem, vse bolj digitalnem obdobju je treba uvajati enostavne obdavčitve, ki omogočajo enostavne davčne napovedi ter hitro in preprosto pobiranje davka, so prepričani na Fursu. Glede predloga nove ureditve še dodajajo, da bo v primeru izgube zavezanec moral to dokazati, torej bo treba pregledati vse transakcije.