Hitri rasti med kriptoevforijo je sledila hitra streznitev. Foto: Reuters
Hitri rasti med kriptoevforijo je sledila hitra streznitev. Foto: Reuters
Bitcoin
V svetu kriptovalut vlada pohlep po hitrem zaslužku. Foto: Reuters

Po zlomu te valute je upadla vrednost tudi večine preostalih kriptožetonov, s katerimi se financirajo zagonska podjetja. Gre morda celo za večji zlom kot ob prelomu tisočletja s podjetji pikakom (.com)?

Skoraj 90-odstotni zdrs valute ether je zlomil lansko slovensko uspešnico množičnega financiranja Cofound.it, ki je lani zbrala za slabih 15 milijonov evrov za financiranje projektov tveganega kapitala. Prvi slovenski kriptostečajnik Ervin Uršič izjave ni želel dati, napotil nas je le na svoj blog in profil na Twitterju. Kako in na kakšen način bo povrnil denar vlagateljev, ni znano.

Popolnoma drugačna je zgodba podjetja, ki promovira glasbenike po vsem svetu Viberate. "95 odstotkov žetonov je izgubilo 90 ali več odstotkov vrednosti, v tem okviru smo nad povprečjem, ampak tudi mi se borimo, da bi to omilili, ne napihujemo vrednosti žetonov, čeprav bi nekateri to želeli, a to ni ne moralno ne legalno," je pojasnil Vasja Veber iz Viberata. Zbrali so za 10 milijonov dolarjev kapitala, promovirajo pa več kot 350 tisoč glasbenikov.

Izpuhtelo 150 milijonov dolarjev
Izmed slovenskih podjetij, ki kotirajo na kriptoborzah, le štiri od desetih dosegajo višje vrednosti od prvih kotacij, samo v treh mesecih pa je zaradi padca valut izpuhtelo za 150 milijonov dolarjev. Če ste na primer ob izdaji kupili za 1.000 dolarjev žetonov podjetja Iconomi, ste danes bogatejši še za 550, pri Cofound.it pa ste izgubili 900 dolarjev. Poleg prevelikega pohlepa po hitrem zaslužku je kriptosvet še vedno povsem brez regulative.

Pogovor s predsednikom Bitcoin društva Slovenije
V videu spodaj je pogovor Slavka Bobovnika s strokovnjakom za kriptovalute in predsednikom Bitcoin društva Slovenije Juretom Pircem.

Vabljeni k ogledu.

Kaj se dogaja v svetu kriptovalut?
Kaj se dogaja v svetu kriptovalut?