Gašpar Gašpar Mišič in Izet Rastoder sta ugotovila, da so informacije v javnosti, ki so sledile njunemu srečanju prejšnji teden, presegle sprejemljivo mejo poslovnega komuniciranja, zato sta se oba strinjala, da je treba odločno zavrniti vsakršna namigovanja o kakršnem koli poskusu korupcije, pravijo v Luki Koper. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič in Izet Rastoder sta ugotovila, da so informacije v javnosti, ki so sledile njunemu srečanju prejšnji teden, presegle sprejemljivo mejo poslovnega komuniciranja, zato sta se oba strinjala, da je treba odločno zavrniti vsakršna namigovanja o kakršnem koli poskusu korupcije, pravijo v Luki Koper. Foto: BoBo
Banana
Pretovor banan v zameno za sponzorstvo je po prepričanju KPK-ja korupcija. Foto: BoBo

"Predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič in direktor podjetja Rastoder, d. o. o., Izet Rastoder sta ugotovila, da so informacije v javnosti, ki so sledile njunemu srečanju prejšnji teden, presegle sprejemljivo mejo poslovnega komuniciranja, zato sta se oba strinjala, da je treba odločno zavrniti vsakršna namigovanja o kakršnem koli poskusu korupcije," so sporočili iz Luke Koper.

Sestanek z Rastoderjem, ki se ga je prejšnji četrtek udeležila večja delegacija iz Luke Koper, sodi v redne pogovore s poslovnimi partnerji, so pojasnili in dodali, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da sklenejo komercialno pogodbo, ki bo v zadovoljstvo obeh strani, saj si želijo, da bi pomemben dobavitelj banan za slovenski trg še naprej posloval prek koprskega pristanišča.

Sadje prek koprskega pristanišča samo v primeru sponzorstva
Eden največjih trgovcev z bananami, Izet Rastoder, je pred dnevi namreč javno povedal, da bo sadje prek koprskega pristanišča pretovarjal le, če bo Luka Koper sponzor NK Olimpija, Komisija za preprečevanje korupcije pa ugotavlja, da gre za korupcijo, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.

Na podlagi informacij iz medijev je KPK tožilstvu poslal naznanilo suma kaznivega dejanja, saj so prepričani, da je to, čemur Rastoder pravi posel, v resnici korupcija oz. uradno pregonljivo dejanje nedovoljenega dajanja ali sprejemanja daril pri gospodarski dejavnosti.

Rastoder, sicer eden največjih trgovcev z bananami na svetu, ki na leto skozi koprsko pristanišče prepelje 42 tisoč ton banan, je imel še pred nekaj leti v Kopru zakupljene tudi zorilnice za sadje, pred dvema letoma pa je v ljubljanskem BTC-ju prenovil in dogradil logistični center, ki so ga kupili od Intereurope.

Rastoderjevega prizadevanja ne razumejo kot izsiljevanje
"Razumemo željo gospoda Rastoderja, ki želi pomagati nogometnemu klubu Olimpija, katerega podpornik je že vrsto let, saj je tudi Luka Koper družbeno odgovorno podjetje, ki podpira društva in posameznike v okolju, v katerem deluje. Zavedamo se namreč, da s svojim delovanjem okolju veliko jemljemo, zato mu vračamo tudi v obliki podpore družbeno koristnim dejavnostim," so še zapisali.

Poudarjajo, da je Luka Koper sicer globalno podjetje, zato določena sredstva namenjajo tudi za delovanje nekaterih športnih zvez na državni ravni, že več kot desetletje so tudi sponzor olimpijske reprezentance Slovenije. "Zato prizadevanja gospoda Rastoderja ne razumemo kot izsiljevanje. Dejstvo pa je, da so tudi naša sredstva za sponzorstva in donacije omejena in vezana na poslovni rezultat družbe", so dodali.