Gaspari je zatrdil, da je potrebno izvajati priporočila OECD-ja in EU-ja. če želimo dvigniti slovensko gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Gaspari je zatrdil, da je potrebno izvajati priporočila OECD-ja in EU-ja. če želimo dvigniti slovensko gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO

V okviru Foruma 21 so se na okrogli mizi pogovarjali o slovenskem gospodarstvu in o tem, ali je Slovenija prijazna do domačih in tujih naložbenikov.

"Naložbe, tako domače kot tuje so izjemnega pomena za državo. Zagotavljajo gospodarsko rast, trajnostni razvoj in zmanjšujejo revščino. Še posebej neposredne tuje naložbe prinašajo nova delovna mesta in nove tehnologije ter inovacije, zato države tekmujejo, da bi pritegnile čim več teh naložb. Za to pa je potrebno pripraviti primerno klimo in pogoje, kar bi morala biti tudi ena izmed prioritet vsake vlade," je prepričana podjetnica Nevenka Črešnar Pergar.

"Vzroki za težave v gospodarstvu so sistemske narave"
Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je povedal, da je dobro, da ima država, ki je povsem zanemarila strateško planiranje nekatere dokumente na podlagi katerih bo te ideje vsaj operativno izvajala in take dokumente predlagata tudi EU in OECD, čeprav je po njegovem mnenju slovenska politika takim predlogom ponavadi nenaklonjena.

Zatrdil je, da so vzroki za slovenske težave v gospodarstvu predvsem sistemske narave, ki pa jih je možno odpraviti. "Če želimo doseči napredek moramo sprostiti privatno iniciativo v privatnem sektorju, industriji, storitvah. Če bomo želeli imeti javne storitve na enaki ravni kot zdaj jih bomo morali reorganizirati, da bodo glede na vložke dali večje rezultate, na kar nas tudi opozarjajo," je poudaril.

Glede gospodarske krize pa meni, da očitno Slovenija ni več v krizi, "saj ljudje v anketah pravijo, da živijo dobro, le da se ne strinjajo s politiko vlade."

"Slovenija ima socialistično razmišljanje in janičarstvo"
"Slovenija ima še vedno močno socialistično razmišljanje, kar se še posebej izrazito pokaže v krizi," je poudarila Cvetka Selšek, predsednica upravnega odbora SKB banke. Po njenih besedah se Slovenci v težavah najraje obrnemo na vlado in zahtevamo, da vlada rešuje naše težave, "namesto, da bi si pomagali sami, kot je v navadi v tujini. V krizi je po njenem mnenju smotrno iskati tuje vlagatelje in nato "v partnerstvu iskati razvojno strategijo in strategijo za izhod iz krize." Prav tako pa so po njenem mnenju za uspešno gospodarstvo, ki se bo znalo povezati tudi s tujci, zelo pomembni dobri menedžerji.

Selškova je kot slovensko težavo izpostavila tudi "janičarstvo", saj naj bi Slovenci zaupali vsemu tujemu in smo preveč ponižni, namesto, da bi svoje gospodarstvo promovirali na način, kot to počnejo tuje družbe, ki so vedno prepričane v svoj produkt, ki ga ponujajo.

"Razvoj finančnega trga"
Pred letom 2000 se je koncentracija premoženja odvijala na način, da so se deleži v podjetjih izmenjevali na nedenarni način, tudi KAD in SOD sta menjala deleže in redkokdaj je prišlo do denarnih transakcij, je povedal Borut Jamnik, ki je prepričan, da je do pravih denarnih transakcij začelo prihajati šele po letu 2000. Takrat je začelo prihajati tudi do večjih prevzemov slovenskih podjetij, omenil je prevem Leka, in takrat se je po njegovem mnenju denarni trg "razbohotil", čeprav slovenski denarni trg ni omogočal nakupov podjetij slovenskim naložbenikom.

Slovenija je po njegovih besedah normativno urejena zgledno, težava pa je nadzor. Ko je prihajalo do težav je ta vlada normative popravljala za kar si zasluži kritiko s strani gospodarstvenikov. "Potrebno je izpeljati nekaj prodaj podjetij, ne po delih in te prodaje je potrebno prodati tako, da bomo imeli zaupanje do tujih finančnih trgov in investitorjem in to je ena izmed možnih rešitev aktualnega stanja" je še povedal Jamnik.

"Američani imajo interes vstopiti v vzhodnoevropska gospodarstva"
Tomaž Lovše
, predsednik Ameriške gospodarske zbornice je povedal, da so Američani pripravljeni vstopiti v gospodarske družbe vzhodnoevropskih držav in so v nekaterih državah že pomemben partner. Pomembno pa je, da Slovenija doseže konsenz o našem gospodarstvu in strategiji naše ekonomije, da bodo tuji vlagatelji videli, da smo resno in perspektivno gospodarstvo.

"Vlada mora začeti vladati. Če je naredila spisek premoženja, ki ni strateško premoženje države pričakujem v šestih mesecih izpeljavo vseh velikih reform in želim, da se opozicija odgovorno vede in da razdeli teme na tiste, ki so v nacionalnem interesu kjer bodo konstruktivno sodelovali in na politične, kjer bomo borili politični boj" je Lovše opisal kako naj politika deluje v naslednjih dveh letih.

"Made in Germany"
"Nemčija je vedno bila močna blagovna znamka in zdaj je taka tudi Slovenija, ki uspešno sodeluje z Nemčijo," je zatrdila Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki meni da je nemško gospodarstvo ostalo na tako visoki ravni, po krizi pa dokaj hitro okrevalo, zaradi politike Gerharda Schröderja, ki je Nemčijo v svetu prikazal kot gospodarskega svetovnega prvaka, k temu pa je pripomoglo tudi dobro šolstvo, infrastruktura in dosledno izvajanje gospodarske politike.