Mitja Gaspari svari, da moramo biti pripravljeni. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Gaspari svari, da moramo biti pripravljeni. Foto: MMC RTV SLO

Pribitki na slovenske desetletne obveznice se povečujejo, pripraviti moramo tudi strukturne ukrepe in se pripraviti na krizno obdobje, ki bo slabše kot leta 2008, je po seji vlade povedal razvojni minister Mitja Gaspari.

Zakon o javnih financah bo po njegovih besedah na vladi sprejet že prihodnji teden. "Česar si še vedno ne želimo priznati, je, da je letošnji rebalans še vedno mil. V prihodnjih dveh letih pa bodo potrebni še ostrejši rezi," je dejal Gaspari.

Posredno je priznal, da gre za reze v javnem sektorju, po njegovem mnenju pa bi bilo treba zmanjšati tudi subvencije, ki jih je za dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Red pri strateških dokumentih
Sprejeta sta bila tudi dva zakona. S prvim poskušajo sistematično urediti številne dokumente o razvojni strategiji Slovenije, ker je to področje trenutno povsem neurejeno. V zakonu so definirali vse tovrstne dokumente, in kakšno je spremljanje in poročanje o teh dokumentih.
Imajo namreč veliko dokumentov, a bistveno manj kazalnikov, ki bi spremljali učinkovitost izvajanja teh dokumentov, saj uspešnosti sploh ne merijo, pravi minister.

Vlada je potrdila tudi zakon o prevzemih. Ta prinaša nekaj novosti, med drugim bo natančneje definirana terminska pogodba ter način prevzema, če bo ciljna družba d. o. o. in ne le d. d. Zakon prav tako določa, da prevzemne ponudbe za podjetje ne bo treba dati banki, ki je delež pridobila iz unovčenih zavarovanj, vendar ne bo smela uveljavljati glasovalnih pravic.