Slovenijo je spet obiskal prvi mož Gazproma. Bo po naši državi tekel plinovod do Italije? Foto: EPA
Slovenijo je spet obiskal prvi mož Gazproma. Bo po naši državi tekel plinovod do Italije? Foto: EPA
Aleksej Miller in Janez Janša
Miller je bil na obisku v Sloveniji tudi junija lani, ko se je prav tako srečal s premierjem Janšo. Foto: RTV SLO

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, sta sogovornika presodila tudi možnosti za sodelovanje na področju oskrbe z zemeljskim plinom in pri definiranju novih tranzitnih poti. Ugotovila sta, da pri tem obstajajo dobri temelji za krepitev vezi med slovenskimi in ruskimi podjetji.

Kot je poročala TV Slovenija, želi Gazprom (po neuradnih podatkih) preko Slovenije napeljati plinovod do Italije: "Kot trdijo nekateri, bi lahko po načrtovanem plinovodu pošiljali do deset milijard kubičnih metrov plina na leto; Slovenija porabi dobro desetino te količine."

Vodja ruskega plinskega velikana o energetski varnosti v Evropi in v globalnem okviru ter o tranzitnih poteh ni govoril le s premierjem, ampak tudi z gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom, predsednikom uprave Petrola Markom Kryžanowskim ter direktorjem Geoplina Alojzem Stano.

O trasi plinovoda Volta je beseda tekla že junija lani
Naj spomnimo, da je že po junijskem srečanju z Millerjem Vizjak dejal, da bi bila izgradnja plinovoda preko Slovenije v Italijo dobra alternativa plinskim terminalom v Tržaškem zalivu. Trasa, ki je bila začrtana že leta 1997, bi pomenila dolgoročno rešitev težav oskrbe s plinom za Italijo, Madžarsko in Slovenijo, je dodal. Poleg tega bi po njegovih besedah Slovenija s plinovodom na svojem ozemlju lahko začela razvijati tudi druge projekte, kot so elektrarne na plin.

Takrat so se pogovarjali tudi o Gazpromovem zanimanju za razvoj drobnoprodajne mreže izdelkov v Sloveniji. V to sodelovanje bi lahko, po takratnih ministrovih besedah, vključili tudi Petrol, ki v zadnjih letih uspešno nastopa na trgih jugovzhodne Evrope.