Aprila lani so zunanjo trgovino strmoglavili zaprtje meja in ukrepi za boj proti prvemu valu pandemije.

V primerjavi z marcem 2021 se je izvoz aprila letos povečal za 0,3 odstotka, kar je manj od pričakovanj analitikov, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Čeprav se je povečal, pa je bil obseg izvoza od tistega v predkriznem februarju 2020 manjši za pol odstotka.

Uvoz v Nemčijo se je aprila v primerjavi s preteklim mesecem zmanjšal za 1,7 odstotka, kar na statističnem uradu pripisujejo težavam nemških podjetij pri preskrbi s ključnimi surovinami, vključno s polprevodniki in lesom. Od tistega aprila lani pa je bil uvoz večji za 33,2 odstotka in je znašal 96,3 milijarde evrov.

Presežek v nemški zunanji trgovini se je tako aprila povečal na 15,9 milijarde evrov, potem ko ga je bilo marca za 14,3 milijarde evrov.

Lani je pandemija covida-19 navrtala globoko luknjo v nemški izvozni bilanci. Za letos v združenju nemških izvoznikov BGA pričakujejo občuten presežek. Združenje nemške industrije je pred kratkim napovedalo realno rast izvoza nemškega blaga v letu 2021 za 8,5 odstotka.

Optimističen je tudi nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier. Kot je povedal prejšnji teden, pričakuje, da se bo obseg bruto domačega proizvoda Nemčije letos povečal za štiri odstotke. Prejšnje napovedi so se gibale okoli 3,5 odstotka.