Nekateri zbiralci so na popoldansko prodajo kovancev čakali že od sedme ure zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri zbiralci so na popoldansko prodajo kovancev čakali že od sedme ure zjutraj. Foto: MMC RTV SLO
Zbiratelji kovancev povzročili gnečo pred Deželno banko

Čeprav so kovance začeli prodajati šele v popoldanskih urah, so prodali vse, nekateri zbiratelji pa so nanje čakali že od jutra. V poslovalnicah Deželne banke drugod po Sloveniji bodo kovance zaradi težav z dobavo prodajali v petek, po pričakovanjih pa bodo prodali vseh 200 tisoč kovancev.

Ob prodaji nekaj logističnih zapletov
Zaradi težav z dobavo se je prodaja kovancev začela izključno v ljubljanskih enotah DBS, v vseh drugih enotah pa bodo kovanci na voljo predvidoma v petek, so sporočili iz DBS-ja. Zaradi velikega povpraševanja prednaročila niso mogoča - kovanci v prosti prodaji tako niso rezervirani, prodajajo se do razprodaje zalog.

Zbirateljske kovance za tri evre bo mogoče od četrtka kupiti v dveh različnih oblikah, in sicer kot tečajne kovance in tečajne kovance v omejeni polirani izvedbi (posameznik bo lahko kupil do pet tečajnih kovancev in po en kovanec v polirani izvedbi), v kratkem pa je predvidena še prodaja v setu s tečajnimi slovenskimi evrskimi kovanci.

Konec meseca še zlatniki in srebrniki
Zadnji ponedeljek v januarju bo mogoče v enotah DBS-ja kupiti tudi zbirateljske zlatnike in srebrnike, ki jih bo Banka Slovenije izdala ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika. V letu 2008 Banka Slovenije napoveduje tudi izdajo spominskih kovancev ob 500. obletnici rojstva
Primoža Trubarja. Tudi za omenjeni seriji numizmatičnih vrednosti prednaročila niso mogoča.

V skladu z zakonom o priložnostnih kovancih se lahko zbirateljski kovanci izdajo ob največ dveh dogodkih na leto, spominski pa ob enem. Medtem ko za slednje velja, da je njihova nominalna vrednost dva evra, pa nominalna vrednost zbirateljskih kovancev ne sme biti enaka nominalni vrednosti tečajnih evrskih kovancev.

Zaradi velikega zanimanja so v DBS-ju začeli vpisovati naročila za numizmatične vrednosti v letu 2009, ki jih bodo ob koncu leta posredovali Banki Slovenije. Vpisovanje je mogoče v vseh enotah DBS-ja.

R. B.

Zbiratelji kovancev povzročili gnečo pred Deželno banko