Davčni inšpektorji poostreno nadzorujejo gotovinsko poslovanje. Foto: MMC RTV SLO
Davčni inšpektorji poostreno nadzorujejo gotovinsko poslovanje. Foto: MMC RTV SLO


"Gostinci imamo velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije, saj bi se tako zaščitili pred nelojalno konkurenco. Vendar pa je takšna gonja nad legalnimi subjekti povsem napačna pot, problem je namreč sivo polje gospodarstva," je v sporočilu za javnost zapisal Drago Delalut iz Obrtne zbornice Slovenije. Država naj torej najprej naredi red na tem področju in poostri nadzor nad šušmarji, ki poštenim gostincem predstavljajo nelojalno konkurenco.

Okoli 200.000 "potencialnih šušmarjev"
Po oceni OZS-ja je v Sloveniji 200.000 potencialnih šušmarjev, ki občasno ali stalno opravljajo delo na črno. Gre večinoma za brezposelne osebe in tiste z najnižjimi dohodki. Gostinskih obratov je v Sloveniji zgolj 2.737, a se prav gostince prikazuje kot največjo težavo na področju sive ekonomije, so nezadovoljni.

V OZS-ju so prepričani, da se s tovrstnimi akcijami dela nepopravljiva škoda gostincem in turizmu. Inšpektorje in carinike zato pozivajo, naj nadzore opravijo na prijaznejši način, ki gostincem ne bodo povzročili dodatnih nevšečnosti.

"Represija ne bo izkoreninila sive ekonomije"
Po mnenju OZS-ja nobena represija ne bo odpravila sive ekonomije. "Nenehno ponavljamo, da je treba najprej vzpostaviti nadzor nad nelegalnimi gostinci oz. šušmarji in šele potem poostriti nadzor nad legalnim delom gospodarstva. Poleg tega je treba vzpostaviti takšno zakonodajo, ki bo onemogočala nastanek in razvoj sive ekonomije," je dodal Delalut.