Vlada si od strožjega nadzora sicer obeta dodatnih 200 milijonov evrov za državni proračun. Foto: BoBo
Vlada si od strožjega nadzora sicer obeta dodatnih 200 milijonov evrov za državni proračun. Foto: BoBo
Durs nadaljuje preglede

Durs je v torek začasno ustavil delovanje dveh gostinskih lokalov, in sicer Ringlšpila v Radljah ob Dravi in Makalonce v Ljubljani, razlog pa je bil utemeljen sum hujših kršitev davčnih in drugih predpisov. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Darja Meglič, današnji pregled poteka v veliki tajnosti, predvsem zato, da se lastniki nimajo časa pripraviti na obisk inšpektorjev in carinikov.
Po poročanju medijev so zaprli ljubljansko picerijo Napoli in jo po nekaj urah znova odprli. Hkrati so istemu lastniku zaprli lokal v nakupovalnem središču BTC v hali, a je še vedno zaprt, piše Delo. Po poročanju Večera so zaprli tudi mariborsko kavarno Mistika, a so jo po poročanju Dela že odprli.

Od 1. julija letos morajo imeti vsi davčni zavezanci, ki poslujejo z gotovino, na blagajnah programe, ki onemogočajo brisanje in spreminjanje računov. Kljub temu pa nekateri davčni zavezanci vztrajajo pri izogibanju plačila davkov, kar skušajo doseči z različnimi načini za nezakonit prihranek.

Od neizdaje računov do izdajanja njihovih kopij
Po izkušnjah Dursa so lastniki gostinskih lokalov, pa tudi drugi davčni zavezanci (mesarji, cvetličarji, frizerji, svečarji, lastniki majhnih trgovin, vrtnarji ...) precej inovativni pri izogibanju davčnih obveznosti. Tako skušajo davčno upravo prevarati z neizdajanjem računov ali izdajanjem večkratnih kopij istega originalnega računa. Namesto računa tudi izdajo dokument z drugim nazivom, recimo medračun, vmesni račun ali stanje odprte mize, včasih pa izdajo račune brez vseh potrebnih podatkov o izdajatelju. Tako na računu nista navedena davčna številka ali naziv podjetja in podobno.

Obstaja pa tudi vrsta drugih "ukrepov". Računi se izdajajo v imenu fiktivnih podjetij ali pa se na njih brišejo ali popravljajo postavke. Nekateri lastniki lokalov tudi napačno obračunavajo davek na dodano vrednost. Tako, navajajo v Dursu, za kavo z rogljičkom obračunajo 9,5-odstotni DDV, čeprav bi moral biti 22-odstotni. DDV je očitno mamljivo polje prihranka za gostince, saj je Durs tudi ugotovil, da nekateri na računih zamenjajo artikle s tistimi, za katere velja nižji DDV. Pivo tako zamenjajo s torto, vrednost na računu pa ostane ista. Včasih pa uporabljajo še stare stopnje DDV-ja, še dodajajo na Dursu.

Tudi storniranje računov je priročno. Zaračuna se recimo pivo za dva evra, nato se račun stornira in izstavi nov za isti artikel za veliko nižji znesek. Za Durs so problematični tudi primeri, ko davčni zavezanci v iztržke in prihodke ne zajamejo prometa po vseh registrskih blagajnah, v iztržke in prihodke ne zajamejo prometa v vseh lokalih ali ne zajamejo določenih dni. Izogibanje obveznostim pa je lahko tudi povsem klasično, ko zavezanci za inšpektorje niso dosegljivi, ko se blagajna ob uvedbi davčnega nadzora pokvari ali pa se vsi podatki v blagajni pomotoma izbrišejo.

Durs nadaljuje preglede