"Veliko breme za poslovanje v prvi polovici leta so bila tečajna nihanja ter strateške selitve proizvodnje, zaradi katerih je potrebno zagotoviti varnostne zaloge, dokler niso vsi procesi selitev še zaključeni imamo dvojne ekipe zaposlenih. Na doseganje letošnjega načrta pa bodo vplivale tudi slabitve iz naslova odprodaje proizvodnje pohištva in nekaterih finančnih naložb. Obseg slednjih zaradi različnih dejavnikov še ni mogoče dovolj natančno oceniti, bo pa znan do konca leta," je dejal prvi mož Gorenja Bobinac. Foto: EPA

Na poslovanje skupine Gorenje so to leto vplivali štirje ključni dejavniki: 1,2-odstotni padec evropskega trga gospodinjskih aparatov, slabitev nekaterih valut glede na evro, predvsem na ruski rubela, švedsko krono, srbski dinar in avstralski dolar, naložbe, povezane s strateškimi selitvami proizvodnje, ter slabitev nekaterih naložb.

Rast prodaje na Vzhodu, padec na Zahodu
Vendar pa je družba Gorenje v svoji osnovni dejavnosti, torej prozvodnji izdelkov za dom, s katero ustvari že dobrih 85 odstotkov vseh prihodkov, kljub padcu evropskega trga ustvarila za 0,9 odstotka višje prihodke in povečala tržne deleže.

Rast je Gorenje doseglo predvsem na račun prodaje v Vzhodni Evropi. Višje prihodke je skupina tako ustvarila v Rusiji, Ukrajini, Sloveniji in na Hrvaškem, pa tudi v Nemčiji, ki je poleg Rusije eden največjih in najpomembnejših trgov za skupino.

S povečanjem prodaje je Gorenje okrepilo svoj položaj v Evropi in tržni delež povečalo za 0,29 odstotne točke, na 3,56 odstotka, pravijo v družbi.

Manjšo prodajo kot v prvi polovici lanskega leta pa so imeli v Zahodni Evropi, kar je posledica slabših razmer na teh trgih. Nižja, in sicer za 7,5 odstotka, je bila tudi prodaja zunaj Evrope, in to predvsem zaradi manjšega obsega industrijskih poslov v ZDA in Avstraliji.

Umaknili so se iz proizvodnje pohištva
Predsednik uprave Franjo Bobinac je povedal, da se je v nasprotju z napovedmi z začetka leta trg bele tehnike v Evropi v prvi polovici leta skrčil in šibko povpraševanje po gospodinjskih aparatih se nadaljuje.

Pri dezinvestiranju poslovno nepotrebnega premoženja je skupina Gorenje dosegla dobre rezultate in presegla letni načrt na tem področju. Med drugim se je umaknila iz proizvodnje pohištva, ki je zadnjih nekaj let poslovalo negativno. Odprodali so tudi nekaj velikih nepremičnin v Sloveniji, na Švedskem, Franciji in na Češkem.

Pomivalne stroje bodo delali v Velenju
Trenutno v skupini izvajajo prestrukturiranje proizvodnih lokacij. V poletnih mesecih so izpeljali še zadnji prenos proizvodnje in v naslednjih dneh bo v Velenju začela redno proizvodnjo pomivalnih strojev, preseljenih iz Švedske. Gorenje bo tako prvič v svoji 63-letni zgodovini v Velenju izdelovalo pomivalne stroje.