Uprava bo od zdaj šestčlanska, in ne več petčlanska. Na vrhu ostaja Franjo Bobinac. Foto: BoBo
Uprava bo od zdaj šestčlanska, in ne več petčlanska. Na vrhu ostaja Franjo Bobinac. Foto: BoBo
Z novo ekipo bodo izvedli integracijo z novim strteškim partnerjem. Foto: BoBo
Nova uprava in nadzorniki Gorenja

Bobinac, ki je bil na mesto predsednika uprave Gorenja vnovič imenovan julija lani, je že pred meseci sporočil, da v novo upravo ne bo več predlagal Branka Apata, ki ostaja v podjetju kot njegov pomočnik, in Petra Kukovice, ki bo svojo poklicno pot nadaljeval drugje.

Člani uprave bodo začeli mandat 20. julija, z izjemo Markovića, ki bo član uprave Gorenja od 1. septembra. "Podjetje dobiva ekipo, ki bo znala in zmogla izkoristiti vse prednosti, ki jih strateški partner za skupino prinaša," je dejal Bobinac. V Gorenju namreč končujejo postopek in pravijo, da so v kitajski skupini Hisense našli "odličnega strateškega partnerja, s katerim bodo gradili stabilno prihodnost in zagotavljali rast Gorenja".
Bobinac je po dogodku v izjavi za medije skupščino označil za zgodovinsko, saj je potekala znotraj strateškega procesa, ki je zelo dober za Gorenje, saj je strateški partner Hisense v Gorenju prepoznal pomembno vlogo pri bodočem razvoju korporacije, posebej pa pri kitajskem naskoku na Evropo.

"V Gorenju smo ponosni, da je Hisense, ki je ena največjih družb na področju zabavne elektronike, klimatskih naprav in hladilnikov, v nas prepoznal tisto platformo, ki lahko razvija svoje blagovne znamke v Evropi," je dejal Bobinac.

Hisense si želi po njegovih besedah razvijati vse lastne blagovne znamke Gorenja. "Obeta se nam ena lepa prihodnost, ker Hisense gleda tudi na rast in razvoj delovnih mest, zagotavlja nam, da ostajamo v Sloveniji in Gorenje na nek način v prihodnje postaja razvojni in produkcijski center za skupino Hisense za Evropo," je dejal Bobinac.

Na vprašanje, ali se bo Gorenje, ko ga bodo prevzeli Kitajci, umaknilo z Ljubljanske borze, je odgovoril, da je zdaj prvi mejnik zaključek prevzemnega postopka, ki je napovedan za 26. junij. Vsebinsko pa Bobinac pričakuje, da se bo zadeva zaključila v prvi polovici julija, zadnjo besedo pa bo imela Evropska komisija kot varuh konkurence v EU. A prvi mož Gorenja ne pričakuje težav, saj skupni delež Gorenja in Hisense v nekaterih evropskih državah in Rusiji ni tako velik, da bi bil zaradi prevzema kakršenkoli problem.

Septembra ali oktobra pa Bobinac pričakuje, da bo novi lastnik Gorenja začel uveljavljati efektivni nadzor v podjetju.

Predsednik Konference Skei Gorenja Žan Zeba medtem upa, da bo po prevzemu Gorenja s strani Hisensa socialni dialog potekal še naprej. Presenečen pa je nad razmišljanjem Kapitalske družbe, ki naj bi želela svoj 16,37-odstotni delež Gorenja po neuradnih informacijah prodati. Meni namreč, da bi država morala ohraniti svoj lastniški delež v Gorenju.

Več o članih uprave
Novinka Stanka Pejanović v upravo Gorenja prihaja iz Gorenja Beograd, kjer je bila zadnja štiri leta generalna direktorica ene največjih Gorenjevih družb v tujini. Pred prihodom v Gorenje je bila zaposlena v skupini Mercator, najprej kot direktorica podjetja Mercator-S, nato kot članica uprave, odgovorna za poslovanje v jugovzhodni Evropi.

Tomaž Korošec je v skupini medtem zaposlen že več kot 20 let, zadnje leto kot svetovalec predsednika uprave skrbi za področje korporativne nabave, naložb in centralnega vzdrževanja. Predtem je kot izvršni direktor skrbel za proizvodnjo ter po prevzemu skandinavske družbe Asko izpeljal po oceni vodstva Gorenja enega najzahtevnejših postopkov reorganizacije v skupini. Pod njegovim vodstvom je Gorenje tako preselilo pet tovarn med petimi različnimi državami in tako občutno zmanjšalo stroške poslovanja.

Saša Marković v Gorenje prihaja iz podjetja Philips Electronics North America, kjer je od leta 2015 vodil oddelek trženja za izdelke osebne nege. Po Bobinčevem mnenju v podjetje prinaša svež veter, saj je poleg Evrope v zadnjih letih izkušnje nabiral tudi v Severni Ameriki. Poleg panoge po Bobinčevih besedah dobro pozna tudi prodajo in marketing blaga splošne porabe.

Nova razdelitev del
Uprava bo imela v novi sestavi tudi nove naloge. Debeljak bo pokrival področje financ, digitalizacije, oskrbne verige in netemeljnih dejavnosti. Bahun bo kot delavski direktor pokrival področje socialnega dialoga. Pejanovićeva bo članica uprave za kadrovske zadeve in bo pokrivala področje kadrov, organizacije, servisa in podpornih služb. Korošec bo odgovoren za področja tehnologije, proizvodnje, razvoja, oskrbe in naložb, Marković pa bo prevzel mesto člana uprave za prodajo in marketing in bo pokrival prodajo velikih in malih gospodinjskih aparatov vseh blagovnih znamk skupine Gorenje ter strateški marketing in dizajn. Bobinac bo medtem poleg koordiniranja in vodenja uprave neposredno nadziral delo sekretariata uprave ter področji korporativnega komuniciranja in korporativne varnosti, v naslednjem mandatu pa bo osredotočen tudi na integracijo s strateškim partnerjem.

Nova uprava in nadzorniki Gorenja