Pogodba in z njo povezane pravice začnejo veljati takoj. Foto: BoBo
Pogodba in z njo povezane pravice začnejo veljati takoj. Foto: BoBo
V Gorenju podpisali kolektivno pogodbo

Nova kolektivna pogodba nadomešča skoraj tri desetletja star dogovor med podjetjem in zaposlenimi. Ne prilagaja se zgolj novi zakonodaji, ampak tudi novim razmeram na trgu, so sporočili iz Gorenja.

Delavski direktor v Gorenju Drago Bahun je pogodbo označil kot dobro: "V Gorenju visoko raven delavskih pravic gojimo že od ustanovitve podjetja. Zavedamo se, da mora podjetje do zaposlenih ravnati odgovorno ne samo pri zagotavljanju primernega plačila za njihovo delo, temveč tudi na drugih področjih."

Nova kolektivna pogodba zagotavlja višjo raven pravic tako v primerjavi z zakonodajo kot tudi s panožno kolektivno pogodbo. "Prepričan sem, da bo predstavljala kakovostne temelje za prihodnja desetletja," je poudaril Bahun.

Zadovoljni so tudi v sindikatu. "Menimo, da je podpis nove kolektivne pogodbe Gorenja uspeh za obe strani, tako za upravo kot za zaposlene. Z uspešnim dogovorom smo dokazali, da je mogoč korekten socialni dialog, ki naj se nadaljuje tudi s prihodom novega lastnika," je dejal predsednik sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba.

Skrajšanje dopusta je pred meseci zanetilo spor
Delavce Gorenja je januarja letos sicer razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po mnenju vodstva podjetja ni več ustrezala aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta. Uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen privoliti v skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat SKEI za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.

Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical, z upravo pa začel pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki so se uspešno končala v četrtek.

V Gorenju podpisali kolektivno pogodbo