Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V središču razprave med predstavniki vlade in gospodarskih združenj ter organizacij je bil predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. "Predstavili smo si poglede obeh strani, dogovorili smo se o nekaterih rešitvah, o nekaterih pa se bomo še v nadaljevanju v tem tednu, ko se bomo še dodatno srečevali," je v izjavi za medije dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Srečanja so se z vladne strani udeležili tudi minister za finance Klemen Boštjančič, minister za delo Luka Mesec, gospodarski minister Matjaž Han in predsednik vlade Robert Golob, ki je na nedavnem vrhu gospodarstva napovedal srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno.

Glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček je pojasnil, da so na srečanju govorili o vseh členih, ki težijo delodajalsko stran in pomenijo dodatne obremenitve za gospodarstvo. "Na marsikatero vprašanje smo našli tudi odgovor oziroma rešitev, ne pa na glavna vprašanja. Glede glavnih pripomb smo se dogovorili, da bomo poiskali še dodatne argumente," je dejal in dodal, da bodo v prihodnjih dneh na podlagi vseh podatkov sprejeli sklepe.

Sorodna novica Mariča Lah in Marjan Trobiš pred srečanjem z Golobom: Obljub imamo dovolj

Kot je poudaril Gorenšček, je do ponedeljka, ko bo predlog zakona obravnavan na odboru za finance, še dovolj časa, da najdejo rešitve tudi za tiste težave, ki jih najbolj "žulijo". Med temi je obremenjevanje gospodarstva zaradi bolezni, in sicer predvideno podaljšanje obdobja bolniškega nadomestila v breme delodajalca zaradi bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni. Pojasnil je, da bodo na podlagi vseh podatkov, tudi tistih, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje in ki jih delodajalci še niso videli, sprejeli odločitev, "ali je res nujno, da se ta člen spremeni že v tem interventnem zakonu".

"Predlagamo, da bi se o vseh spremembah dogovorili januarja, ko imamo tudi napovedana sistematična, redna srečanja z vlado, na katerih bomo govorili o vseh obremenitvah," je še dejal Gorenšček. Med prednostnimi nalogami delodajalcev je še, da vlada do novega leta umakne vsaj dvig davka na dohodek gospodarskih družb, ki ga predvideva zakon o obnovi po avgustovski ujmi, in uvede obvezen solidarnostni prispevek za popoplavno obnovo ter zamakne začetek veljavnosti zakona o čezmejnem opravljanju storitev do obljubljenega sprejetja drugačne rešitve.

Sindikati kritični do zgolj dvostranskih sestankov

Medtem pa dogajanje skrbno spremljajo tudi na sindikalni strani. "Sindikati opazujemo, kako si delodajalske organizacije predstavljajo socialni dialog. In se čudimo. Pika," je ločeno sestankovanje dveh socialnih partnerjev komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakoba Počivavška bi se bilo modro sestajati tripartitno, "če želimo v tej državi vzpostaviti socialni dialog v času, ko nimamo delujočega Ekonomsko-socialnega sveta". Upoštevati bi bilo treba poglede vseh treh strani – gospodarstva, sindikatov in vlade. "Popolnoma jasno je, da z bilateralnimi sestanki tega ni mogoče doseči," je v izjavi po pogajanjih z vlado o usklajevanju vrednosti plačnih razredov v letu 2024 povedal Počivavšek.

Golob in gospodarstveniki brez soglasja