Gospodarska klima se v Sloveniji kljub slabim napovedim malce popravlja. Foto: EPA
Gospodarska klima se v Sloveniji kljub slabim napovedim malce popravlja. Foto: EPA
Gospodarska klima je še precej pod dolgoletnim povprečjem. Foto: Posnetek spletne strani Sursa


Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila junija 2013 za dve odstotni točki višja kot maja letos in je znašala ‑12 odstotnih točk, so sporočili s statističnega urada. Vrednost kazalnika je bila tudi za pet odstotnih točk višja kot junija 2012, a je bila kljub temu za 10 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.
Vrednost kazalnika zaupanja se je glede na maj povečala v predelovalnih dejavnostih in trgovini na drobno, v gradbeništvu se je zmanjšala za eno odstotno točko, v storitvenih dejavnostih pa je ostala nespremenjena.
V predelovalnih dejavnostih in trgovini na drobno je bila vrednost kazalnika zaupanja tudi višja od dolgoletnega povprečja (za eno oz. šest odstotnih točk). Slabša pa je slika v gradbeništvu, saj je bil kazalnik zaupanja za tri odstotne točke nižji od dolgoletnega povprečja, v storitvenih dejavnostih pa je bil nižji kar za 29 odstotnih točk.
Sicer pa tako v predelovalnih dejavnostih kot tudi v gradbeništvu pričakujejo več naročil, medtem ko v storitvenih dejavnostih ne pričakujejo povečanega povpraševanja.