V območju evra in Evropske unije se je vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja poslabšala. Foto: BoBo
V območju evra in Evropske unije se je vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja poslabšala. Foto: BoBo

Vrednost kazalca ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, se je znižala na podlagi širše izgube zaupanja v skoraj vseh sektorjih. V območju evra se je na mesečni ravni znižala za 4,7 točke, na 98,3 točke, v EU-je pa za pet točk, na 97,3 točke. Zaupanje se je še posebej zmanjšalo na področju storitev, trgovine na drobno in med potrošniki. Le gradbeništvo je v območju evra ugotovilo izboljšanje.

Kazalnik ESI se je najbolj znižal v Nemčiji
V območju evra se je razpoloženje najbolj poslabšalo med potrošniki, sledili so trgovina na drobno, storitveni sektor in predelovalna industrija. Le v gradbeništvu se je razpoloženje nekoliko izboljšalo.

V EU-ju se je vrednost kazalca ESI znižala v vseh sektorjih. Padec je bil najvišji v storitvenem sektorju, sledili so trgovina na drobno, razpoloženje med potrošniki, predelovalna industrija in gradbeništvo.

Med sedmimi gospodarsko najmočnejšimi članicami se je kazalnik ESI najbolj znižal v Nemčiji, za -5,7 točke, in Veliki Britaniji, za -5,6 točke. Sledile pa so Poljska z -3,6 točke, Nizozemska z -3 točke in Italija z -0,7 točke. V Španiji se kazalnik skoraj ni spremenil, za Francijo pa podatki še niso dostopni.

V Sloveniji se je vrednost kazalca ESI avgusta znižala v trgovini na drobno (z -8,2 na -8,6 točke), med potrošniki (s -3,5 na -27,4 točke) in v predelovalni industriji (z -1,8 na -2,1 točke). V storitvenem sektorju je vrednost kazalca ostala nespremenjena pri 2,8 točke, v gradbeništvu pa se je zvišala za 2,9, na -42,1 točke.

Nižja tudi vrednost kazalnika poslovne klime
Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra avgusta znižala že šesti mesec zapored. Z julijskih 0,44 točke se je znižala na 0,07 točke. Čeprav kazalec še vedno ostaja v pozitivnem območju, padanje njegove vrednosti v preteklih mesecih nakazuje, da je industrija v območju evra vstopila v fazo zmerne rasti.