Avberškova poziva k hitrejšemu pregonu kriminala belih ovratnikov. Foto: MMC RTV SLO
Avberškova poziva k hitrejšemu pregonu kriminala belih ovratnikov. Foto: MMC RTV SLO

Izvršna direktorica GZS-ja za zakonodajo in politike Alenka Avberšek je v odzivu na raziskavo Komisije za preprečevanje korupcije (ta je ugotovila močno navezo med politiko in bančniki) organe pregona pozvala, naj preganjajo sistemsko korupcijo povsod, kjer potencialno je.
Po njenem mnenju mora država pospešiti pregon gospodarskega kriminala in sistemske korupcije belih ovratnikov. "Dejstvo, da tovrstne sodne prakse v Sloveniji skoraj nimamo, poglablja občutek nezaupanja, da pred zakonom nismo vsi enaki," je poudarila.
Nekompetentnost = korupcija
V Združenju Manager so opozorili, da je korupcija namenjena pridobivanju in ohranjanju neupravičenih privilegijev na račun drugih, kar nikakor in nikoli ne more biti sprejemljivo. Ker v javnosti obstajajo ugibanja o navezi politike in bančnikov ter o odobravanju posojil mimo pravil, v Združenju Manager pozivajo, naj se opravi neodvisna raziskava.
Med sistemsko korupcijo bi po njihovem mnenju lahko šteli tudi nekompetentne člane nadzornih svetov v podjetjih v državni lasti, kar neposredno vpliva na porazno raven korporativnega upravljanja in nizko uspešnost teh podjetij.
Zato predlagajo okrepitev pravnega sistema, od poenostavitve prenormirane zakonodaje do uvedbe ničelne tolerance do korupcije na vseh ravneh. V gospodarstvu pa je po njihovem mnenju treba zakoreniniti visoko raven poslovne etike.