V sindikatu poudarjajo, da po zakonu zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Foto: BoBo
V sindikatu poudarjajo, da po zakonu zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Foto: BoBo

V skladu z vladno uredbo bodo hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Iz proračuna se bodo zagotavljala sredstva za hitre teste le še za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, ali pa lahko "povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje".

Sorodna novica Upoštevanje pogojev PCT bodo organizatorji na prireditvah lahko preverjali z aplikacijo

Ukinitev brezplačnega testiranja je že prejšnji teden napovedal premier Janez Janša. Dejal je, da se pristojni sicer ne nagibajo k temu, da bi uzakonili obvezno cepljenje, a da "smo zagotovo dolžni ravnati tako, da ne bo tisti, ki se obnaša odgovorno, plačeval za tistega, ki se ne." Za testiranja je Slovenija do zdaj porabila 60 milijonov evrov, je dodal.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije ob tem opozarjajo, da se lahko za cepljenje odloči vsak sam, kar pa naj bi bilo brez prisile, groženj in pritiskov oblasti in temu posledično delodajalcev. Vse odločevalce v državi pozivajo, naj spoštujejo različnost in odločitev svojih državljanov.

Delodajalce ob tem opominjajo, da morajo spoštovati tudi zakon o varnosti in zdravju pri delu, v katerem piše, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Za delavce, ki jih delodajalec napoti na testiranje, mora torej strošek testiranja v celoti kriti delodajalec, so opozorili.