V Svizu po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja upajo, da bodo oblasti položaj šol podrobneje opredelile pred začetkom šolskega leta. Foto: BoBo
V Svizu po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja upajo, da bodo oblasti položaj šol podrobneje opredelile pred začetkom šolskega leta. Foto: BoBo

Uredba, ki jo je v torek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar in bo v veljavo stopila 23. avgusta, med drugim določa, da za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi. Cena testiranja, ki jo bodo izvajalci zaračunali potrošnikom, ob tem ne bo smela presegati 12 evrov. Med izjemami, za katere bo testiranje s hitrimi testi brezplačno tudi po 23. avgustu, so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so tudi ljudje, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom.

Pri tem ostaja odprtih več vprašanj, med drugim tudi to, kako bo nova uredba vplivala na testiranje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Kot je v izjavi za medije dejal Branimir Štrukelj, so na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) skupaj s pravno službo po natančni preučitvi uredbe ugotovili, da slednja odpira več vprašanj, kot daje jasnih odgovorov, "kar sicer ni neobičajno za urejanje vprašanj, ki naj bi nevtralizirali epidemijo v naši državi". Je pa glavni tajnik sindikata šolnikov dodal, da je ena stvar popolnoma jasna, in sicer, da od uveljavitve naprej obvezno tedensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ne bo več v veljavi. Kot je še poudaril, slednje velja tudi za vrtce, ki sicer za razliko od šol med počitnicami normalno funkcionirajo.

Če bo testiranje ponovno obvezno, Sviz pričakuje, da ga bo financirala država

Sorodna novica NIJZ svetuje šolarjem, da se vrnejo v Slovenijo vsaj 14 dni pred poukom

V Svizu po besedah Štruklja sicer upajo, da bodo oblasti položaj šol podrobneje opredelile pred začetkom šolskega leta. Ob tem je še izpostavil njihovo stališče, da mora v primeru ponovne uvedbe obveznega testiranja zaposlenih država testiranje tudi plačati. "To pravno dejstvo je nesporno, neizpodbitno in ni nobene druge možnosti kot to. Če uveljaviš nekaj, kar naj bi bilo v funkciji varnosti pri delu, je delodajalec to dolžan tudi plačati," je bil jasen.

Štrukelj je bil kritičen do besed ministra Poklukarja, ki je presojo o testiranju prepustil kar vsakemu delodajalcu posebej. "Za naš primer bi to pomenilo, da bi nastopil kaos. Če se bo vsaka šola odločala po svoje, bomo imeli sto različnih rešitev," je dejal. Po njegovi oceni je tudi jasno, da razmisleki vlade niso tako dobri, kot bi bili po posvetovanju s strokovnjaki s šolskega področja. V Svizu se po navedbah Štruklja sicer zavzemajo za prostovoljna samotestiranja, ki bi temeljila na zaupanju do zaposlenih. Dodal je še, da je sicer prostovoljno cepljenje za sindikat najbolj učinkovit način, kako zaustaviti in nevtralizirati epidemijo.