Ministrastvo za finance bo dvignilo znesek za gotovinsko poslovanje med podjetji s 50 na 450 evrov. Foto: BoBo
Ministrastvo za finance bo dvignilo znesek za gotovinsko poslovanje med podjetji s 50 na 450 evrov. Foto: BoBo

Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice se bodo zaradi spremembe pravilnika o gotovinskem poslovanju med podjetji sestali s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem in mu predlagali rešitev, primerljivo s sosednjimi članicami in EU-jem, poroča Radio Slovenija.

Nemčija in Avstrija omejitev gotovinskega poslovanja namreč sploh nimata, v Italiji je omejeno na tisoč evrov.

Pahorjeva vlada povzročila negodovanje med podjetniki
Konec lanskega leta je Pahorjeva vlada spremenila Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku, ki omejuje gotovinsko poslovanje na 50 evrov. Zagrožene kazni za prekoračitev pa so se gibale od 1.600 do 25.000 evrov.

Novost so podjetniki slabo sprejeli, saj naj bi v praksi prinesla težave, kot je točenje goriva na bencinskih servisih, kjer je za poln rezervoar treba odšteti nad 50 evri. Podjetniki pa so z omejitvijo na 50 EUR gotovine prikrajšani tudi pri gotovinskih popustih in podobno.

Na OZS-ju so takratno vlado in ministra za finance Francija Križaniča opozarjali, da z uvedbo tega določila zavezanci izgubijo popust za gotovinska plačila. Pri plačevanju s plačilnimi karticami ali preko TRR-ja bodo nastali dodatni stroški zaradi provizij bankam. Poleg tega pa naj bi bilo velikokrat onemogočeno fleksibilno poslovanje podjetnikov, ko se bodo znašli v okoliščinah, da bodo morali nekaj na hitro plačati, pa bodo morali najprej na banko in od tam po predračunu nakazati prodajalcu kupnino in šele nato blago prevzeti.