IMF in Svetovna banka bosta s finančnimi ministri razpravljali o obnovi Haitija. Foto: Reuters
IMF in Svetovna banka bosta s finančnimi ministri razpravljali o obnovi Haitija. Foto: Reuters
Spomladanski bančni vrh v Washingtonu

Grška kriza in njeno reševanje je trenutno vroča tema. Generalni direktor IMF-ja Dominique Strauss-Kahn je v odgovoru na petkovo prošnjo Grčije za sprožitev mehanizma za finančno pomoč IMF-ja obljubil, da bo sklad ukrepal hitro. "Z grškimi oblastmi smo tesno sodelovali glede vprašanja tehnične pomoči, naša misija pa že več dni v Atenah sodeluje z domačimi oblastmi in EU-jem," je poudaril Strauss-Khan. Grčija naj bi se s paketom, vrednim kar 45 milijard evrov, znova postavila na noge in dokončala obljubljene reforme.

"Pomoč nacionalna nuja!"
Ameriški finančni minister Timothy Geithner pa se je ob robu srečanja sestal z grškim kolegom Georgeom Papakonstantinujem ter predstavniki EU-ja in IMF-ja. Ob tem je Grčijo pozval, naj hitro sprejme finančne reforme, predstavnike EU-ja in IMF-ja pa, naj hitro sprožijo pomoč.

"Sprožitev mehanizma je nacionalna nuja in zato sem naložil finančnemu ministru, da izvede vse potrebne korake," je v petkovem televizijskem nagovoru z otoka Kastelorizo povedal grški premier George Papandreou.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v prvem odzivu dejala, da mora Grčija uvesti zaupanja vreden varčevalni program, preden bo območje evra zagotovilo pomoč.

Z dajatvami nad tveganje bank
Grško vprašanje sicer sploh ni točka na uradnem dnevnem redu srečanja v Washingtonu, ki bo potekalo ves dan. Ministri naj bi namesto tega razpravljali o obnovi Haitija po rušilnem potresu, ki je državo prizadel januarja. Prav tako pa bo govor o predlogu skupine G20 o obdavčenju velikih bank in drugih finančnih institucij. Po prvem predlogu bi vladam te institucije povrnile denar, s katerim so jih po izbruhu finančne krize države reševale pred propadom. Druga dajatev pa naj bi banke odvrnila od tega, da bi se v prihodnje spet izpostavljale prevelikim tveganjem.

Spomladanski bančni vrh v Washingtonu