Dow Jones je zdaj 68 odstotkov višje kot lani 9. marca, toda še vedno je 22 odstotkov nižje od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel oktobra 2007. Foto: EPA
Dow Jones je zdaj 68 odstotkov višje kot lani 9. marca, toda še vedno je 22 odstotkov nižje od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel oktobra 2007. Foto: EPA
Frankfurtski DAX 30 je v petek znova pokazal moč in dan končal tik pod mejo 6.250 točk. Foto: EPA
Cene nafte so se zadnje tri dni zniževale. Lahka nafta je zdrsnila pod 85 dolarjev. Foto: Reuters

To so glavni poudarki petkovega dogajanja na finančnih trgih. Na Wall Streetu so pozdravili izboljšanje napovedi naftnega velikana Chevrona, veseli pa so bili tudi dobrih podatkov o prodaji in gibanju zalog pri grosistih. Dow Jones je med trgovanjem prvič po septembru 2008 prebil mejo 11 tisoč točk, dan pa končal pri 10.997 točkah. To pomeni 0,6-odstotni porast na tedenski ravni. Še več, 2,1 odstotka, je v zadnjih petih dneh pridobil tehnološki indeks Nasdaq. Oba indeksa sta s tem že šesti teden zapored naraščala.

Začenja se objava četrtletnih rezultatov
Številni analitiki so že večkrat opozorili, da je čas za večji popravek na delniških trgih (od lanskega marca so indeksi višji za 70 in več odstotkov), ki pa se ne zgodi brez razloga, res pa je, da je promet v zadnjem času precej nizek. V ponedeljek se bo začela sezona objavljanja poslovnih rezultatov zadnjega četrtletja. Kot po navadi bo prva lastovka, ki prinese sveže bilance, proizvajalec aluminija Alcoa, v tem tednu pa bodo sledili še Intel, Google, General Electric in JP Morgan Chase. Po eni izmed raziskav bodo dobički ameriških korporacij v primerjavi z istim lanskim obdobjem višji za 36,8 odstotka.

Dow Jones

10.997
Nasdaq2.454
DAX306.249
FTSE1005.770
FTSEurofirst 3001.101
Nikkei11.204
EUR/USD1,3488
USD/JPY93,16
EUR/CHF1,4377
Lahka nafta84,93 USD
Zlato1.160 USD
Euribor, 6-mesečni0,952 %

Trg dela se bo počasi pobiral
Če so dobički izrazito okrevali, pa na trgu dela še ni pričakovati posebnega izboljšanja. V redni mesečni anketi agencije Reuters je bila velika večina sicer mnenja, da je trg dela v ZDA z oktobrsko 10,1-odstotno brezposelnostjo dosegel dno, vendar pa bo okrevanje počasno. Do konca leta 2011 naj bi ameriško gospodarstvo ustvarilo 3,8 milijona novih delovnih mest, to pa bi bila le polovica vseh služb, ki jih je je največje gospodarstvo na svetu izgubilo od začetka recesija decembra 2007.

Letošnja rast BDP-ja naj bi bila 2,9-odstotna
Ekonomisti pričakujejo, da bo rast bruto domačega proizvoda letos 2,9-odstotna, leta 2011 pa 3,2-odstotna. Glede Fedovega zaostrovanja denarne politike tri četrtine poznavalcev meni, da bodo obresti začele naraščati konec letošnjega leta. Ob koncu leta 2011 naj bi bila ključna obrestna mera pri 2,5 odstotka. Ko se je decembra 2007 začela recesija, so bile obresti pri 4,25 odstotka.

Odboj delnic grških bank
Tudi evropske borze že šest tednov zapored pridobivajo. Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.101) se je v petek povzpel za 1,3 odstotka, delnice grških bank pa so po krepki četrtkovi razprodaji poskočile za povprečno sedem odstotkov. Ko je bila atenska borza že zaprta, je agencija Fitch Grčiji spet znižala kreditno oceno. Z oceno "BBB-" je Grčija zdaj le še eno stopnjo višje od oznake, ki jih dobijo najslabša podjetja oziroma države in jih z angleško besedo imenujemo junk-obveznice. Po domače bi temu lahko rekli 'škartroba'.

Primanjkljaj v kitajski trgovinski bilanci
Kitajska je imela marca prvič po šestih letih primanjkljaj v trgovanju s preostalim svetom. Znašal je 7,24 milijarde dolarjev, vzrok za primanjkljaj pa je višji uvoz naftnih derivatov, surovin in avtomobilov. Novica je okrepila pričakovanja o revalvaciji kitajske valute juan. Razprave, kdaj bo Kitajska to storila, kar ne prenehajo. Nekdanji ameriški finančni minister Henry Paulson svetuje, naj to stori čim prej, saj bi s tem omejila inflacijo in pomagala, da bi se okrepilo domače povpraševanje. Po nekaterih pričakovanih naj bi zdajšnji ameriški finančni minister sredi aprila v poročilu o valutnih gibanjih, ki ga mora dvakrat letno preložiti kongresu, Kitajsko obdolžil, da manipulira s juanom, vendar bo to poročilo izdano pozneje, kar je zadnji teden pomirilo devizne trgovce.

Popravek pri Krki; Gorenje navzgor
Na Ljubljanski borzi je kakšen dan spet opaziti malo višji promet, kar pa je še premalo, da bi lahko govorili o optimizmu. Indeks SBI TOP (977 točk) je zadnji teden pridobil 0,2 odstotka. S Krkinimi delnicami je bilo v štirih dneh za tri milijone evrov prometa, njihov enotni tečaj pa se je po strmi marčevski rasti na tedenski ravni znižal za 1,90 odstotka, na 70,75 evra. Gorenjeve delnice so se podražile za skoraj pet odstotkov, na 14,47 evra.