Nove vrednosti so bile zjutraj nekaj časa dostopne, nato pa so ugotovili težave. Foto: BoBo
Nove vrednosti so bile zjutraj nekaj časa dostopne, nato pa so ugotovili težave. Foto: BoBo
Domovi, davki in denarnice
Davek na nepremičnine za telebane

Po nekaj urah so na Gursu uspeli odpraviti težave pri indeksaciji vrednosti nepremičnin, tako da so podatki znova dostopni.

Vrednosti v registru nepremičnin so na Geodetski upravi RS-a prilagodili, ker so se cene v dejanskih prodajah nepremičnin od leta 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov. Vrednosti so tako znižane za od 10 do 30 odstotkov, v nobeni vrednostni coni pa ni predlagano zvišanje vrednosti.

Najbolj so se znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti niso spremenile.

Bodo pa te vrednosti osnova za napovedani davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014. Januarja naj bi začeli tudi pošiljati obvestila o novih vrednostih nepremičnin lastnikom.

Zakon bo potrjen v četrtek
O nepremičninskem davku je danes razpravljala tudi koalicija, a po sestanku še ni bilo jasno ali bo predlog zakona ostal nespremenjen ali bo med skupinami prebivalcev dopuščal izjeme. To je še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo finančno ministrstvo, je povedal prvak SD-ja Igor Lukšič.

Prvak SD-ja pa ni konkretno odgovoril na vprašanje, ali bi utegnili kateri od skupin prebivalstva popustiti pri plačilu davka na nepremičnine. To je po njegovih besedah še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo ministrstvo za finance. Glede ključnih zadev v zakonu pa je koalicija, je pojasnil, usklajena.

V javnosti se namreč govori o predlogih, po katerem naj bi bile določene skupine prebivalcev ali organizacij opravičene plačevanja davka na nepremičnine. Med drugim gre za humanitarne organizacije, upokojencem z najnižjimi pokojninami pa naj bi po enem od predlogov ta davek na nek način odplačali njihovi dediči.

Tudi vodja poslanske skupine največje vladne stranke Jani Möderndorfer ni pa odgovoril na vprašanje, ali bo predlog ostal isti, kot je zdaj. Sta pa Lukšič in Möderndorfer ocenila, da bo zakonski predlog na vladi potrjen v četrtek.

Domovi, davki in denarnice
Davek na nepremičnine za telebane