Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov. Foto: BoBo
Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov. Foto: BoBo
Gurs
Lastniki se na izračunano vrednost v registru, ki bo predvidoma tudi osnova za davek na nepremičnine, ne morejo pritožiti. Preverijo pa naj, ali so podatki o nepremičnini pravilni, svetujejo na geodetski upravi. Foto: BoBo

Znižale se bodo predvsem vrednosti lokalov, pisarn, zazidljivih zemljišč in stanovanjskih stavb na tistih območjih, kjer so bile vrednosti do zdaj najvišje - na območjih Primorske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Dolenjske ter okolice Maribora in Celja.

Za od 16 do 17 odstotkov bodo tako znižane vrednosti nepremičnin v središču Ljubljane, Postojni, Novi Gorici, Idriji in na območju Bohinja, za do 15 odstotkov bodo nižje na območju južno od Ljubljane, v okolici Nove Gorice in pri Litiji. Na največ območjih bodo znižane za od 10 do 12 odstotkov, in sicer na širšem območju Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radovljice, v Celju, Kranju, na Jesenicah, na Obali, Krasu in v Posočju.

Vrednosti hiš bodo za 25 odstotkov znižane v okolici Jesenic, za 24 odstotkov v nekaterih predelih Ljubljane, za od 19 do 20 odstotkov na območjih severno in zahodno od Ljubljane, na Obali, na Bohinjskem in na območju Kranjske Gore, za od 14 do 15 odstotkov med drugim na območju od Ljubljane proti Vrhniki, na delih Gorenjske, v okolici Celja, deloma ob povezavi med Ljubljano in Dolenjsko, južno od Maribora. Za od 10 do 12 odstotkov bodo nižje med drugim na Krasu, Primorskem in širšem območju Novega mesta.

Nižja tudi vrednost poslovnih prostorov
Največje znižanje pri pisarnah in lokalih bo na območjih večjih mest, in sicer za 25 odstotkov v Novi Gorici in Mariboru, za 19 odstotkov v delu Ljubljane in za 10 odstotkov na Gorenjskem.

Vrednost zemljišč za gradnjo stavb bo za 25 odstotkov znižana na delih Obale, v Postojni, deloma v Ljubljani in naprej proti Gorenjski, v okolici Bleda in Bohinja ter na območju ob povezavi proti Kranjski Gori. Za od 19 do 20 odstotkov bodo znižane na območjih Notranjske, Dolenjske, tudi Ptuja in Kranja, za od 15 do 17 odstotkov med drugim ob povezavi proti Kočevju, na območju Brežic, ponekod na Gorenjskem, na območju Celja, za od 10 do 12 odstotkov na Goriškem, severno in jugovzhodno od Ljubljane ter ponekod na Gorenjskem.

Za industrijske stavbe bo znižanje 20-odstotno na območju Maribora, 15-odstotno na širših območjih ob Slovenske Bistrice in Ptuja do meje z Avstrijo, 10-odstotno bo znižanje na Obali, Krasu, v Ljubljani in širši okolici, na Gorenjskem, Celjskem, Dolenjskem, v Zasavju, tudi na Koroškem.

Cene padle za več kot 10 odstotkov
Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov. Obdobje indeksacije je od 1. julija 2010 do 1. januarja 2013, Gurs pa je upošteval tudi podatke za obdobje šestih mesecev po datumu indeksiranja (1. januar 2013), torej do konca junija letos.

To je prva indeksacija po določitvi vrednosti nepremičninam konec leta 2011. Novo indeksacijo bodo opravili, če se bodo cene v sklenjenih poslih v naslednjem letu spremenile za več kot 10 odstotkov.

Pritožbe niso mogoče
Lastniki se na izračunano vrednost v registru, ki bo predvidoma tudi osnova za davek na nepremičnine, ne morejo pritožiti. Preverijo pa naj, ali so podatki o nepremičnini pravilni, svetujejo na geodetski upravi. Prvi mož Gursa Aleš Seliškar ob tem pravi, da je še precej podatkov treba uskladiti z dejanskim stanjem, s čimer se bo spremenila tudi ocenjena vrednost.

Ob davku na nepremičnine večje vrednosti so lastniki večinoma popravili napake pri podatkih o stanovanjskih nepremičninah, še veliko pa je neusklajenih podatkov pri poslovnih nepremičninah, dodaja Seliškar. "Kdor naših podatkov še ni vzel zares, naj jih še pravočasno popravi," svetuje in dodaja, da skušajo podatke izboljšati tudi s primerjavami različnih evidenc, so pa podatki načeloma pravilni toliko, kolikor so zanje poskrbeli lastniki.

Predlog: najprej informativni izračun davka
Glede predvidenega davka na nepremičnine je Gurs ministrstvu za finance predlagal, da bi lastniki v prvem letu dobili informativni izračun davka in nato imeli še nekaj mesecev časa, da bi podatke popravili, šele na podlagi usklajenih podatkov pa bi prejeli odločbo o davku. Seliškar meni, da se bodo podatki po nekaj letih veljave davka uskladili in da bo goljufij - ko nekdo na primer ne bo evidentiral novozgrajene hiše - manj.