V Celovških dvorih je več kot 300 neprodanih stanovanj. Foto: BoBo
V Celovških dvorih je več kot 300 neprodanih stanovanj. Foto: BoBo
Cene nepremičnin še ne padajo

Stečajni upravitelj Vegrad AM Nepremičnine, katerega največji upnik je NLB, je do petka prejel tri zavezujoče ponudbe za stanovanja, za preostala pa bo začel pogajanja s tistimi, ki so dali nezavezujoče ponudbe in bodo skušali iztržiti čim nižjo ceno, je poročala novinarka Lidija Pak za TV Dnevnik.

Celovški dvori so le eden izmed primerov, ko propadla gradbena podjetja ali investitorji po letu 2008 niso mogli prodati stanovanj. Teh je po ocenah od 8 do 10 tisoč. Glavnina teh stanovanj je pod hipotekami bank, vendar banke niso pravni, ampak le hipotekarni upnik, ki nepremičnin nimajo v lasti in zato z njimi tudi ne morejo razpolagati. Prodajajo jih lahko le stečajni upravitelji ali sodišče.

Vse banke sicer ne ravnajo tako, saj so nekatere odkupile stanovanja od podjetij v stečaju. Hypo banka je odkupila in končala Situlo v Ljubljani, NKBM pa je iz stečajne mase po propadu Konstruktorja kupil stanovanja v soseski Metropola in jih del tudi že prodal Stanovanjskemu skladu.

Nepremičninarji ob tem menijo, da vse to ne bo prineslo večjega padca cen vseh nepremičnin. Cene rabljenih nepremičnin so sicer po podatkih Gursa lani zdrsnile v povprečju za štiri, na Obali pa za 15 odstotkov.

Cene nepremičnin še ne padajo